Το ESG δεν βρίσκεται στο τέλος του αλλά στο σηµείο της λεγόµενης ωριµότητας του, καθώς το ESG ευδοκιµεί πλέον µε βάση τις αξίες και τη στρατηγική του. Τέλος λοιπόν στις «τάσεις ή οι τις δηµόσιες σχέσεις» του ESG ακόµη και στις κανονιστικές πιέσεις του κλάδου.
Το ESG πρέπει να αποτελεί µέρος του DNA της εταιρικής µας ταυτότητας και να χρησιµοποιεί πλέον µια «στρατηγική εταιρική επικοινωνία» και να κατασκευάζει νέα συστήµατα, όχι συνθήµατα. Ναι, η συµµόρφωση είναι η βασική µας γραµµή και οι επαληθεύσεις είναι το νέο µας πρότυπο, αλλά η «ηγεσία» ξεκινά εκεί που τελειώνουν οι υποχρεώσεις.
Οι Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις-SME’s-πρέπει να βοηθηθούν ώστε να µεταφράσουν το ESG σε κέρδη και στον µετριασµό του κινδύνου (risk assessment) και η εκπαίδευση πρέπει να αποδείξει ότι το ESG δεν είναι µια τάση αλλά µια επένδυση µε µακροπρόθεσµη ανθεκτικότητα και, τέλος, να αναδιατυπώσει το ESG ως ένα ανταγωνιστικό εταιρικό πλεονέκτηµα και όχι ως ένα γραφειοκρατικό βάρος.
Οι εταιρείες πρέπει να χτίσουν την εταιρική τους αρχιτεκτονική για να δηµιουργήσουν νέα συστήµατα που βασίζονται στην «εµπιστοσύνη, την ασφάλεια και τον κοινωνικό σκοπό».
Μία ζωή την έχουµε όπως και ένα µέλλον. Η επιλογή είναι δική µας. Οι επιλογές µας µπορούν να µειώσουν κατά 10 δισεκατοµµύρια τόνους CO₂, δηλαδή, το 1/5 των παγκόσµιων εκποµπών. Δεν χρειάζεστε νέα τεχνολογία, απλώς διαφορετικές επιλογές από εκείνους που εκπέµπουν.
Οι επιλογές αυτές δεν είναι θυσίες, είναι αλλαγές όπως:
1. Κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερο επεξεργασµένων τροφίµων.
2. Χρήση των δηµόσιων συγκοινωνιών ή εργασία από το σπίτι.
3. Επισκευή, κοινή χρήση και επαναχρησιµοποίηση αντί να αγοράζουµε πάντα καινούργια (Reduce | Reuse |Recycle |Rethink)
Οι µεγαλύτερες εξοικονοµήσεις CO₂ προέρχονται από:
• Κινητικότητα (αυτοκίνητα, πτήσεις)
• Υπηρεσίες (αναψυχή και πολυτέλεια)
• Τρόφιµα (δίαιτες µε υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και απόβλητα)
Για ποιους είναι όλα αυτά λοιπόν; Για άτοµα σε χώρες υψηλού και ανώτερου και µεσαίου εισοδήµατος, ειδικά τα νοικοκυριά µε την υψηλότερη κατανάλωση και για εκείνους που έχουν τα µέσα και την ευθύνη για να τα αλλάξουν. Η δράση για το κλίµα δεν αφορά µόνο την καινοτοµία αλλά, για τον επαναπροσδιορισµό του τρόπου µε τον οποίο ζούµε µαζί. Όλοι έχουµε µια επιλογή,
αλλά είναι σηµαντικό να εξατοµικεύσουµε την κλιµατική δράση σε συλλογική δράση για τη συστηµική αλλαγή, ώστε να µπορέσουν οι άνθρωποι να κάνουν αυτές τις επιλογές.
Για παράδειγµα, η Αγορἀ του Εθελοντικού Άνθρακα-Voluntary Carbon MarketVCM, δεν µοιάζει µε κανένα άλλο µέσο για την επίτευξη των παγκόσµιων µειώσεων εκποµπών CO₂, παρέχοντας παράλληλα και πραγµατική χρηµατοδότηση για το κλίµα στις κοινότητες, στην κλίµακα και στην ταχύτητα που το κάνει το αποτελεσµατικότερο εργαλείο σήµερα. Ναι, η εποπτεία στην αγορἀ των VCMs πρέπει να βελτιωθεί και τα προγράµµατα προτύπων πρέπει να συνεχίσουν να εξελίσσονται και ναι, τα VCM δεν είναι τέλεια, αλλά οδηγούν σε συστηµατικό µετασχηµατισµό. Τα VCM µπορούν να επιφέρουν πραγµατικό αντίκτυπο σήµερα εκεί που άλλα συστήµατα έχουν αποτύχει. Οι διαφοροποιηµένες γνώσεις και το κυνήγι της ασυνήθιστης κατανόησης µιας επένδυσης βασίζεται στην στρατηγική Άλφα (α) (συχνά θεωρείται η ενεργός απόδοση µιας επένδυσης, µετράει την απόδοση µιας επένδυσης σε σχέση µε έναν δείκτη αγοράς ή ένα σηµείο αναφοράς που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την κίνηση της αγοράς στο σύνολό της. Η υπερβάλλουσα απόδοση µιας επένδυσης σε σχέση µε την απόδοση ενός δείκτη αναφοράς είναι ο δείκτης Άλφα (α) της επένδυσης), αλλά σήµερα το νέο Άλφα (α) είναι το ESG.
Τo ESG & το Αλφα (α) εστιάζει σε υποµονετικές, µακροπρόθεσµες επενδύσεις που βασίζονται σε µια ασυνήθιστη κατανόηση και για να προσθέσουν αξία στους πελάτες, να υποστηρίξουν τις εταιρείες και να ωφελήσουν την κοινωνία µέσω στοχαστικών µακροπρόθεσµων επενδύσεων. Αυτη η ασυνήθιστη κατανόηση ή του ESG ή του Άλφα (α) απαιτεί µια ασυνήθιστη προοπτική και την προθυµία να βλέπουµε τα πράγµατα διαφορετικά.
Πρέπει λοιπόν να εντοπίσουµε τοµείς επέκτασης ευκαιριών που µπορούν να προκύψουν από τεχνολογικές ανακαλύψεις, µεταβαλλόµενη δυναµική της αγοράς ή πιο έξυπνα επιχειρηµατικά µοντέλα και να δηµιουργήσουµε εταιρείες που είναι έτοιµες να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία, των οποίων η διοίκηση έχει επίσης τη φιλοδοξία, την ευθυγράµµιση και την ικανότητα να λάβει τις σωστές αποφάσεις για την οικοδόµηση µακροπρόθεσµης αξίας µέσο του ESG και ενός επενδυτικού Άλφα (α).
Συνεπώς, δεν υπάρχει άλλος δρόµος προς το µηδέν-Net Zero χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλες και νέες διαστάσεις της φύσης όπως το VCM, αλλά και της αγοράς µας.

Γιάννης Έξαρχος, Chief Sustainability Officer at JE Consulting Group.
