Η Κλιματική αλλαγή «μετατοπίζει» 2 δισ. ανθρώπους - Οι χώρες στο «κόκκινο»

Body

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να διώξει δισεκατομμύρια ανθρώπους από την «κλιματική θέση» στην οποία η ανθρωπότητα έχει ακμάσει για χιλιετίες, εκτιμά μια μελέτη, εκθέτοντας τους σε πρωτοφανείς θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

.

Ο κόσμος οδεύει προς αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου με τα τρέχοντα σχέδια δράσης και αυτό σημαίνει ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν μέσες ετήσιες θερμοκρασίες πάνω από 29 βαθμούς έως το 2030, ένα επίπεδο στο οποίο έχουν ζήσει πολύ λίγες κοινότητες στο παρελθόν.

Έως και 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να επιλέξουν να μεταναστεύσουν σε πιο δροσερά μέρη, σημείωσαν οι επιστήμονες, αν και εκείνες οι περιοχές που παραμένουν εντός της θέσης του κλίματος θα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν συχνότερους καύσωνες και ξηρασίες, σύμφωνα με τον Guardian.

Ωστόσο, η επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη διατήρηση της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 C, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που ωθούνται έξω από την κλιματική τους θέση κατά 80%, σε 400 εκατομμύρια.

Η ανάλυση είναι η πρώτη του είδους της και είναι σε θέση να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη ισότιμα, σε αντίθεση με προηγούμενες οικονομικές εκτιμήσεις για τις ζημιές της κλιματικής κρίσης, οι οποίες έχουν στραμμένη προς τους πλούσιους.

«Η θέση του κλίματος περιγράφει τα σημεία όπου οι άνθρωποι ακμάζουν και έχουν ακμάσει για αιώνες, αν όχι χιλιετίες στο παρελθόν. Όταν οι άνθρωποι είναι έξω (σ.σ. από αυτή τη θέση), δεν ευδοκιμούν», υπογράμμισε ο καθηγητής Marten Scheffer στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, και ένας ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό και ήδη θερμά κλίματα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα ωθηθούν έξω από τη θέση του μέχρι τώρα κλίματος, με την Ινδία και τη Νιγηρία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες αλλαγές.

Η Ινδία υποφέρει ήδη από ακραίους καύσωνες και μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι από το 1991-2018 συνέβησαν ως άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ο καθηγητής Tim Lenton στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας, δήλωσε: «Το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη εκφράζεται συχνά με οικονομικούς όρους, αλλά η μελέτη μας υπογραμμίζει το εκπληκτικό ανθρώπινο κόστος της αποτυχίας αντιμετώπισης της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

«Οι οικονομικές εκτιμήσεις σχεδόν πάντα εκτιμούν τους πλούσιους περισσότερο από τους φτωχούς, επειδή έχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία να χάσουν και τείνουν να εκτιμούν αυτούς που ζουν τώρα σε σχέση με αυτούς που ζουν στο μέλλον. Θεωρούμε όλους τους ανθρώπους ίσους σε αυτή τη μελέτη».

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Ινδία υποφέρει ήδη από ακραίους καύσωνες και μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι από το 1991-2018 συνέβησαν ως άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο.