COP26: Δεσμεύσεις για το περιβάλλον από τους κατόχους του 40% του παγκόσμιου κεφαλαίου

Body

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτές, που συνολικά συγκεντρώνουν κεφάλαια ύψους 130 τρισ. δολαρίων ή άλλως το 40% του παγκόσμιου κεφαλαίου, δεσμεύτηκαν να επικεντρώσουν τις δραστηριότητές τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε «πράσινες» επενδύσεις. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26), οι υπογράφοντες δεσμεύονται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στην προσπάθεια απεξάρτησης του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα.

Εξάλλου, κύριος στόχος των συνομιλιών στην COP26 είναι να εξασφαλιστούν επαρκείς δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, ώστε να μειώσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ο τρόπος εκπλήρωσης αυτών των δεσμεύσεων, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει υψηλό χρηματικό κόστος.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα, Mark Carney, δήλωσε ότι συνολικά απαιτούνται 100 τρισ. δολάρια για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των αέριων ρύπων. Ο ίδιος επεσήμανε πως συγκεκριμένα ο χρηματοοικονομικός κλάδος οφείλει να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις προσπάθειες των κρατών στην προάσπιση του περιβάλλοντος.

«Τα χρήματα υπάρχουν– αλλά πρέπει να διοχετευτούν σε έργα για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και (τότε) θα υπάρχει τρόπος να μετατραπεί αυτό σε έναν πολύ, πολύ ισχυρό ενάρετο κύκλο – αυτή είναι η πρόκληση», δήλωσε ο Mark Carney.

Γκρίζα ζώνη

«Σε αυτές οι φιλόδοξες δεσμεύσεις κρύβονται πολλά παραθυράκια και ευκαιρίες για πισωγύρισμα που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, εάν θέλουμε να αποφύγουμε μία κλιματική καταστροφή», προειδοποίησε το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης (EJF). «Οι δεσμεύσεις για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν σημαίνουν τίποτα χωρίς αποεπενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα. Ήρθε ο καιρός για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύσουν τα χρήματα όπου έχουν υποσχεθέι και να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το περιβάλλον», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του EJF, Steve Trent.

Σημειώνεται ότι ο Carney προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν υπόψη και δεν αποκρύπτουν τους κλιματικούς κινδύνους που ενέχουν τα δάνεια ή οι επενδύσεις τους, ώστε να υποχρεώσουν και ολόκληρη την οικονομία να συνυπολογίζει τα εν λόγω κόστη. Πρόκειται ουσιαστικά για τις άμεσες ζημίες που ανακύπτουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και για τα έμμεσα κόστη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας κρατικών επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα και της επιβάρυνσης στην υγεία και το περιβάλλον.

Greenwashing

Είναι βέβαιο πως οι επενδυτές θα επιδείξουν ενθουσιασμό για τον καθορισμό παγκοσμίων όρων όσον αφορά τις πράσινες επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, όμως, πληθαίνουν και οι φωνές που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο greenwashing. Εξαιρετικά σημαντικό για την αποτροπή τέτοιων περιπτώσεων είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Βέβαια, το ενδεχόμενο καθορισμού συγκεκριμένου στόχου μέχρι το τέλος της COP26 φαίνεται αρκετά απίθανο.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Το περιβάλλον τίθεται στο επίκεντρο του χρηματοπιστωτικού τομέα.