Αυτή είναι η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο

Body

Οι υπουργοί της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο πάσχει από βήχα εδώ και εβδομάδες και πρότειναν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με την επιδεινούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

.

Η είδηση ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου η ελβετική εταιρεία IQAir δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι η ποιότητα του αέρα της Τζακάρτα επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και έγινε η χειρότερη στον κόσμο.

«Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα (για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης) εντός μιας εβδομάδας. Βήχει εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες και δήλωσε ότι δεν έχει ξανανιώσει ποτέ έτσι», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Δημιουργικής Οικονομίας της Ινδονησίας Σαντιάγκα Ούνο στους δημοσιογράφους μετά από κοινοβουλευτική συνάντηση υπουργών στην Τζακάρτα τη Δευτέρα.

Ο Ούνο δήλωσε ότι οι γιατροί εξακολουθούν να διαγιγνώσκουν την αιτία του βήχα του Γουιντόντο, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να σχετίζεται με την επιδείνωση της ποιότητας του αέρα, μετέδωσε το CNN που συνεργάζεται με το CNN Indonesia.

Από το κακό στο χειρότερο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μαστίζει εδώ και καιρό την ευρύτερη περιοχή της Τζακάρτα, με τα εργοστάσια, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση να συμβάλλουν στην αιθαλομίχλη, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Το 2019, μια ομάδα 32 κατοίκων ξεκίνησε αστική αγωγή κατά του Γουιντόντο – ευρέως γνωστού ως Τζοκόβι – και αρκετών μελών του υπουργικού του συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε λάβει μέτρα για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προάσπιση του δικαιώματός τους για καθαρό αέρα.

Κέρδισαν μια ιστορική νίκη δύο χρόνια αργότερα, όταν το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κεντρικής Τζακάρτας αποφάνθηκε υπέρ τους. Είπε ότι η κυβέρνηση είχε παραβιάσει τους νόμους της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος και κάλεσε τους κορυφαίους αξιωματούχους να θεσπίσουν ένα εθνικό πρότυπο ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα μαζί με άλλα μέτρα.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα έχει γίνει ιδιαίτερα κακή, επιδεινούμενη στη χειρότερη στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας για την ποιότητα του αέρα.

Στις 9 Αυγούστου, η Τζακάρτα βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου των μολυσμένων πόλεων αφού κατέγραφε «ανθυγιεινά» επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχεδόν κάθε μέρα, ανέφερε η εταιρεία. Από τον Μάιο κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των 10 πιο μολυσμένων πόλεων παγκοσμίως, δήλωσε η IQAir.

Πηγή: CNN

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

H ελβετική εταιρεία IQAir δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι η ποιότητα του αέρα της Τζακάρτα επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και έγινε η χειρότερη στον κόσμο.