υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες: Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι στην Ελλάδα

Στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου υπολογίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τους δυνητικούς πόρους στην Ελλάδα, σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ανακοίνωση της νέας εταιρικής της ταυτότητας και την διεύρυνση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά καθώς και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.

.

COP27: Το λόμπι των ορυκτών καυσίμων εμφανίστηκε δυναμικά

636 λομπίστες των ορυκτών καυσίμων, που συνδέονται με ορισμένους από τους μεγαλύτερους ρυπαντές κολοσσούς του πετρελαίου και του αερίου, έχουν εγγραφεί να μετάσχουν στις συζητήσεις της COP27 για το κλίμα“, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Global Witness και άλλων οργανώσεων που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση άνω του 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο της COP26 που διεξήχθη στη Γλασκώβη πριν από έναν χρόνο.

.

Τέλη του 2023 οι «αποκαλύψεις» για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης – Σε πλήρη εξέλιξη το εθνικό σχέδιο

Χωρίς νέα καθυστέρηση προχωρά το ερευνητικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων στη Κρήτη με τις πρώτες απαντήσεις «τι κρύβει η Μεγαλόνησος» να αναμένονται στα τέλη της επόμενης χρονιάς, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Άρης Στεφάτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφια. 

.

Στην ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ περνάει το ποσοστό της Total στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Τα ΕΛΠΕ ενημέρωσαν με σημερινή τους ανακίνωση ότι μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της ΤotalEnergies, οι ανάδοχοι των Συμβάσεων Μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης» και στην θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», διαπραγματεύθηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.

.

ΙΕΝΕ: Σημαντική Έκθεση για την ανάπτυξη των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Ανακοινώθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του (δείτε εδώ) η ειδική Έκθεση που εκπόνησε το επιτελείο του Ινστιτούτου τις τελευταίες εβδομάδες για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του δυναμικού υδρογονανθράκων που αποδεδειγμένα διαθέτει η Ελλάδα.

.

 

Ημερίδα ΙΤΕ/ΙΕΝΕ: Οι Υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης για την ενεργειακή μετάβαση

Όλες τις σημαντικές πτυχές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο γύρω από τον ρόλο των Υδρογονανθράκων στην Ενεργειακή Μετάβαση εξέτασε η επιστημονική ημερίδα που οργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές»  και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021 στην Αίθουσα ΚΑΜ στα Χανιά με ταυτόχρονη μετάδοση στο διαδίκτυο (livestreaming).

Βρετανία: Επενδύσεις 128 δισ. στερλινών στους υδρογονάνθρακες από τα συνταξιοδοτικά ταμεία

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας έχουν επενδύσει 128 δισ. στερλίνες στα ορυκτά καύσιμα και τα μεγαλύτερα από αυτά δεν διαθέτουν κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για έξοδο από τους υδρογονάνθρακες, καταγγέλλει η οικολογική μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth.

Οι επενδύσεις αυτές «βλάπτουν τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΟΗΕ για μια ταχεία έξοδο από την χρήση ορυκτών καυσίμων», γνωστοποιεί η Friends of the Earth, μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, στην Σκωτία.

Πώς οι υδρογονάνθρακες θα βοηθήσουν στη μετάβαση σε μία καθαρή οικονομία;

Τον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια (αν όχι δεκαετίες) ως καυσίμου-γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση και την ανάγκη η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τα φυσικά κοιτάσματά της τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου χθες. 

Κλιματικός Νόμος και υδρογονάνθρακες

Submitted by faidra on Tue, 07/13/2021 - 10:44

Ήδη από το 2014 και στην συνέχεια το 2017 η Ελλάδα  προχώρησε στην αδειοδότηση διενέργειας ερευνών σε θαλάσσια τεμάχια στο Ιόνιο Πέλαγος  και ανοικτά της Κρήτης.  Βρισκόμαστε άραγε κοντά στο να ξεκλειδώσουμε το μπαούλο με τα δισεκατομμύρια των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες; Μήπως αντί για γεμάτο, το μπαούλο περιέχει πολύ λιγότερα και αβέβαια έσοδα;

Και ποιο είναι το κόστος να το ανοίξουμε; Μήπως τελικά θα πρέπει να μείνει κλειστό; Και αν ναι πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα το ανοίξει;