ξηρασία

Διώρυγα Παναμά: Ως και τρεις εβδομάδες η αναμονή λόγω... ξηρασίας - Μόνο 22 πλοία διέρχονται κάθε μέρα

Μεγαλύτερα σε διάρκεια δρομολόγια αναγκάζονται να κάνουν τα πλοία που μεταφέρουν τις σοδειές από την Αμερική προς την Ασία, λόγω της ξηρασίας που έχει χτυπήσει την Διώρυγα του Παναμά, εκτινάσσοντας τα κόστη σε τιμές ρεκόρ.

Πλέον, τα πλοία αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι τρεις εβδομάδες για να περάσουν την Διώρυγα, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Θύμα της κλιματικής αλλαγής η Διώρυγα του Παναμά – Τι σημαίνει για το εμπόριο

Στο φαινόμενο El Niño και την κλιματική αλλαγή παραδίδεται η Διώρυγα του Παναμά, επηρεάζοντας τον αριθμό των πλοίων που διέρχονται και κατά συνέπεια διακυβεύοντας την ομαλή ροή του διεθνούς εμπορίου.

.

Οι απότομες αλλαγές από ξηρασία σε έντονες βροχοπτώσεις αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

Οι απότομες αλλαγές του καιρού από την έντονη ξηρασία στις εκτεταμένες βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Αυτό διαπιστώνει επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature Communications Earth & Environment».

.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σκότωσαν 195.000 ανθρώπους στην Ευρώπη από το 1980

Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 195.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες ύψους σχεδόν 560 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 1980, υπολογίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ο οποίος καλεί σήμερα να ληφθούν μέτρα.

.

Βιετνάμ: Το Ανόι θα βυθίζεται τα βράδια στο σκοτάδι για να εξοικονομηθεί ενέργεια εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει την πόλη

 Μια ριζοσπαστική απόφαση ελήφθη από τις αρχές του Ανόι, της πρωτεύουσας του Βιετνάμ, που πλήττεται από καύσωνα: να σβήσουν τα φώτα της πόλης Τα πάρκα της πόλης αυτής των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων θα βυθιστούν στο σκοτάδι από τις 11 το βράδυ, ε

Κλιματική Αλλαγή: Οι μισές από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου χάνουν το νερό τους

Περισσότερες από το 50% των μεγαλύτερων λιμνών στον κόσμο χάνουν νερό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science». Οι βασικοί ένοχοι γι’ αυτό είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, η μη βιώσιμη ανθρώπινη κατανάλωση και η καθίζηση.

.

Οι αγρότες της νότιας Ευρώπης αναμένουν την χειρότερη σοδειά τους εδώ και δεκαετίες λόγω της επερχόμενης έντονης ξηρασίας

Η νότια Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι έντονης ξηρασίας, με κάποιες περιοχές να αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις νερού και τους αγρότες να περιμένουν τη χειρότερη σοδειά τους εδώ και δεκαετίες.

.

Καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει την περιοχή πιο ζεστή και ξηρή, χρόνια επαναλαμβανόμενης ξηρασίας έχουν εξαλείψει τα αποθέματα υπόγειων υδάτων. Το έδαφος είναι εντελώς ξηρό στην Ισπανία και τη νότια Γαλλία. Το χαμηλό επίπεδο του νερού στα ποτάμια και τους ταμιευτήρες απειλεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιορισμούς στις πισίνες βάζει η Ισπανία εξαιτίας της ξηρασίας

Η σοβαρή ξηρασία που πλήττει την Ισπανία αναγκάζει τις αρχές να καταφεύγουν σε ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα για την εξοικονόμηση νερού, όπως περιορισμοί στην πλήρωση της πισίνας. Ο νόμος που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες θα απαγορεύει τους κατοίκους στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, όπου βρίσκεται η Βακαρίσες, να ξαναγεμίζουν τις άδειες πισίνες παρόλο που οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αποτελούν ένδειξη ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι εξίσου δύσκολο με το περυσινό, ένα από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η ξηρασία-ρεκόρ στο Κέρας της Αφρικής οφείλεται στην κλιματική αλλαγή

Η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, με αποτέλεσμα περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και 43.000 να εκτιμάται ότι πέθαναν πέρυσι στη Σομαλία, δεν θα είχε συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

.

Ισπανία: Η Καταλονία αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και δεκαετίες

Εδώ και πολλούς μήνες η Μαρία Γκονσάλες αποθηκεύει νερό για να αντιμετωπίσει τις διακοπές στην υδροδότηση στο μικρό χωριό της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, όπου ζει, μια περιοχή που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες.

.

Κάθε βράδυ από τις 22:00 ως τις 07:00 το πρωί διακόπτεται η υδροδότηση στο χωριό Λ’ Εσπλούγα δε Φράνκολι, με 3.600 κατοίκους, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης και τροφοδοτείται με νερό χάρη σε βυτιοφόρα.