θαλάσσια ρύπανση

Περισσότεροι από 8.500 τόνοι αντιβιοτικών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ποταμούς

Το μακρύ «ταξίδι» των αντιβιοτικών και άλλων σκευασμάτων είναι γνωστό, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από φάρμακα, τα οποία καταλήγουν στις υδάτινες οδούς είτε μέσω των οικιακών αγωγών, είτε από παράνομη ρίψη ληγμένων, αχρησιμοποίητων ή ακατάλληλων ειδών ή από επεξεργασία φαρμακευτικών εταιρειών.

.

Το χρώμα των ωκεανών ενδέχεται να αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια

Μελέτη δείχνει ότι αρχικά τα νερά των ωκεανων ήταν πράσινα, και λόγω των γεωλογικών μεταβολών πήραν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους. ϊσως στα επόμενα χρόνια, και καθώς η γεωλογία του εδάφους αλλάζει να γίνουν μώβ ή ακόμα και κόκκινα.

.

Φόβοι για μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση από την σύγκρουση πλοίων στην Βόρεια Θάλασσα

Το πλοίο Solong, συγκρούστηκε στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα τη Δευτέρα, μεταφέρει μεταξύ άλλων 15 εμπορευματοκιβώτια κυανιούχου νατρίου, σύμφωνα με έκθεση του παρόχου ναυτιλιακών δεδομένων Lloyd's List Intelligence.

.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μετέφερε επίσης άγνωστη ποσότητα αλκοόλ, ανέφερε η έκθεση ατυχημάτων - μια αξιολόγηση περιστατικών στη Βόρεια Θάλασσα - επικαλούμενη μήνυμα της τοπικής ακτοφυλακής.

ΟΗΕ: Απειλή για το περιβάλλον η επίθεση των Χούθι κατά του «Sounion»

Τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ερυθρά Θάλασσα εξαιτίας επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον του δεξαμενόπλοιου υπό ελληνική σημαία «Sounion», που μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου κι είναι πλέον ακινητοποιημένο, αναφέρθηκε χθες, Δευτέρα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

.

Κομισιόν: Τα νέα όρια για αλίευση στη Βαλτική Θάλασσα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρότασή της για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2025 για τη Βαλτική Θάλασσα. Ανταποκρίνεται σε επιστημονική αξιολόγηση από την οποία προκύπτει ότι αρκετοί τύποι αλιείας βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

.

Κομισιόν: 126,9 εκατ. ευρώ σε 26 νέα έργα για προστασία ωκεανών και υδάτων έως το 2030

Επενδύσεις ύψους 126,9 εκατ. ευρώ σε 26 νέα έργα που θα συμβάλουν στην αποστολή της ΕΕ «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας». Στα έργα θα συμμετάσχουν 346 δικαιούχοι από 35 χώρες (26 κράτη μέλη και 9 συνδεδεμένες χώρες), συμπεριλαμβανομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών, ιδρυμάτων τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

.

Guardian: 56 πολυεθνικές ευθύνονται για το ήμισυ της παγκόσμιας πλαστικής ρύπανσης

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας χρήσης να αποτελούν την πλειοψηφία των απορριμμάτων στις ακτές.

.

Δράσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο από τη Διαμαντής Μασούτης ΑΕ

Η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, στο πλαίσιο του ετήσιου πλάνου δράσεων ΕΚΕ που υλοποιεί, ανέλαβε για το χρονικό διάστημα 4 Σεπτεμβρίου-6 Οκτωβρίου, να καλύψει τα έξοδα για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου σε συνεργασία με τις εταιρείες Colgate και Μέγα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

.

Βασικός αρωγός στην προσπάθεια της εταιρείας, αποτέλεσε το ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκιππή» της North Aegean Slops, ενώ επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος καθώς και ένα φορτηγό όχημα μεταφοράς κάδων container.

Ειδικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου «χαρτογραφεί» τα απόβλητα από θαλάσσιες μεταφορές και ατυχήματα

Ένα χρηστικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε πιο καθαρά λιμάνια και θάλασσες, δημιουργήθηκε ως τμήμα της πλατφόρμας ECOMARPOL, της Ερευνητικής Υποδομής ENIRISST, η οποία συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και απευθύνεται σε φορείς διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων, ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων.

.

Κλιματική αλλαγή: 5,5 δισ. άνθρωποι θα επηρεαστούν από τη ρύπανση των υδάτων ως το 2100

Έως και 5,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων έως το 2100, σύμφωνα με μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Water».

.

Τα ευρήματα δείχνουν εξάλλου ότι η υποσαχάρια Αφρική προβλέπεται να γίνει παγκόσμια εστία επιφανειακής ρύπανσης των υδάτων μέχρι το τέλος του αιώνα.