ΔΝΤ

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη

Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν «μείζονα ρόλο να διαδραματίσουν» για την αντιστάθμιση των κινδύνων που τίθενται από την τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εντείνουν τις δράσεις για το κλίμα

Η Παγκόσμια Τράπεζα (WBG) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εμβαθύνουν τη συνεργασία τους μέσω ενός ενισχυμένου πλαισίου για να βοηθήσουν τις χώρες να αναβαθμίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής. 

.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Submitted by jmantzikos on Thu, 05/02/2024 - 04:03

Στις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον περιορισμό του πληθωρισμού και την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία του κορονοϊού. Αναγνώρισαν όμως επίσης ότι υπάρχει αρκετό ανεκτέλεστο έργο - ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

.

Εμανουέλ Μακρόν: Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα εμποδίζουν την πράσινη μετάβαση

Η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Μπρέτον Γουντς» αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη του διπλού στόχου που πρέπει να πετύχει ο σύγχρονος κόσμος για να επιβιώσει: της ταυτόχρονης επιτάχυνσης της οικολογικής μετάβασης και της καταπολέμησης της φτώχειας. Η απόφανση ανήκει στον Εμανουέλ Μακρόν και αποτελεί την ουσία άρθρου του γάλλου προέδρου που δημοσίευσε με την ευκαιρία του νέου έτους η «Le Monde».

.

Γκόπιναθ (ΔΝΤ): Καμπανάκι για το παγκόσμιο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή

Καμπανάκι από τη νούμερο 2 αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤΓκίτα Γκόπιναθ η οποία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας και οι σαφείς αλλαγές στο υποκείμενο διμερές εμπόριο θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν «νέο ψυχρό πόλεμο», δεδομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

.

ΔΝΤ στην COP28: Παράδειγμα η ΕΕ στην τιμολόγηση άνθρακα

Η τιμολόγηση του άνθρακα θα κάνει τους ρυπαίνοντες να το σκεφτούν δύο φορές και θα επιταχύνει την εγκατάλειψη των επιβλαβών για το περιβάλλον καυσίμων.

.

Αυτό είπε με απλά λόγια η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σήμερα Κυριακή, στη διάσκεψη για το κλίμα COP28, υπερασπιζόμενη το μέτρο.

ΔΝΤ: Η τιμολόγηση του άνθρακα κομβικό σημείο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι πιο έντονες καταιγίδες δεν έχουν αλλάξει τη θεμελιώδη πρόκληση της κλιματικής πολιτικής: Οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να βρουν πολιτικά εφικτούς τρόπους για να μηδενίσουν τις εκπομπές χωρίς να αναλάβουν υπερβολικά μεγάλο χρέος.

.

ΔΝΤ – Γκεοργκίεβα: Εκκληση προς την G20 να ηγηθεί του αγώνα για το κλίμα

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση προς τα μέλη της G20 να ηγηθούν με το παράδειγμά τους του αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και της φτώχειας μετά τη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο στην Ινδία.

ΔΝΤ, COP28, Παγκόσμια τράπεζα και ΟΗΕ συζητούν για την προώθηση της πράσινης ατζέντας

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο χρηματοδότησης στο Palais Brongniart συμπροεδρεύουν ο Dr. Sultan Al Jaber, διορισμένος πρόεδρος της COP28, η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ajay Banga, πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, και ο Mark Carney, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα και τη χρηματοδότηση και συμπρόεδρος της Οικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για το Καθαρό Μηδέν (GFANZ)

.

Το κόστος της πράσινης μετάβασης

Submitted by jmantzikos on Fri, 10/07/2022 - 12:58

Ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας για να επιτύχει ουδετερότητα ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2050. Στην τελευταία μας έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μελετάμε τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο από τις διάφορες πολιτικές μετριασμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή και στον πληθωρισμό. Εάν εφαρμοστούν άμεσα τα σωστά μέτρα και σταδιακά μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, το κόστος θα είναι μικρό.