Αφρική

COP29: Οι χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις ζητούν ετησίως 20 δισ. δολάρια για την κλιματική αλλαγή

Μια ομάδα χωρών που πλήττονται από συγκρούσεις πιέζει στην COP29 να διπλασιαστεί η οικονομική βοήθεια σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την καταπολέμηση των κρίσεων φυσικών καταστροφών και ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί τους, όπως προκύπτει από επιστολή που είδε το Reuters.

.

Δυσανάλογα υψηλό κόστος για την Αφρική από την κλιματική αλλαγή

Η Αφρική πληρώνει όλο και υψηλότερο κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με πολλές χώρες να χρειάζεται να δαπανούν έως και 9% του προϋπολογισμού τους για την αντιμετώπιση των ακραίων κλιματικών φαινομένων, όπως αναφέρει σήμερα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

.

Η κλιματική αλλαγή σπέρνει τον όλεθρο σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής

Οι οργανισμοί βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφές σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Αφρικής, επιδεινώνοντας την κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων που παλεύουν να επιβιώσουν από συγκρούσεις, φτώχεια, πείνα και ασθένειες.

.

Από τα μέσα Απριλίου, οι έντονες βροχοπτώσεις που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο οδήγησαν σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, βίαιους ανέμους και χαλάζι.

Κλιματική Αλλαγή: Οι Αφρικανοί ηγέτες επιδιώκουν χρηματοδότηση ρεκόρ από την Παγκόσμια Τράπεζα

 Οι ηγέτες της Αφρικής κάλεσαν τη Δευτέρα τις πλούσιες χώρες να δεσμευτούν για συνεισφορές ρεκόρ σε μια χαμηλότοκη διευκόλυνση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, στην οποία βασίζονται για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

.

Οι δωρητές θα προβούν στις  τους δεσμεύσεις για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση (IDA), έναν θεσμό της Παγκόσμιας Τράπεζας που προσφέρει δάνεια με χαμηλά επιτόκια και μακρά διάρκεια, σε μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο.

Κλιματική αλλαγή: Η Αφρική θα υποστεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα επωμιστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη με τίτλο «Ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της Κλιματικής Αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες τις επόμενες δεκαετίες».

.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι οικονομικές απώλειες αναμένονται να είναι μετρίου μεγέθους μέχρι το 2050, αλλά μετά τη χρονολογία αυτή οι συνέπειες θα είναι σημαντικές και το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστεί η Αφρική. 

Η πρώτη αφρικανική σύνοδος κορυφής για το κλίμα ενέκρινε τη «Διακήρυξη του Ναϊρόμπι»

Η πρώτη αφρικανική σύνοδος κορυφής για το κλίμα ολοκληρώθηκε σήμερα με την έγκριση της "Διακήρυξης του Ναϊρόμπι", με σκοπό να υλοποιηθεί το δυναμικό της ηπείρου για μια πράσινη ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε ο Γουίλιαμ Ρούτο, πρόεδρος της Κένυας που φιλοξένησε αυτήν τη σύνοδο.

.

«Αυτή η διακήρυξη αποτελεί τη βάση της κοινής θέσης της Αφρικής στην παγκόσμια διαδικασία για την κλιματική αλλαγή μέχρι την COP28 και πιο πέρα», αναφέρουν οι χώρες που υπογράφουν το κείμενο.

Ξεκίνησε η πρώτη αφρικανική σύνοδος για το κλίμα στo Ναϊρόμπι

Ξεκίνησε στο Ναϊρόμπι της Κένυας η πρώτη αφρικανική σύνοδος για το Κλίμα, σε μια προσπάθεια να αναχθεί η ήπειρος σε ανερχόμενη δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ζητηθεί διεθνής βοήθεια προκειμένου να αναδείξει τη δυναμική της. Με την πρώτη Αφρικανική Σύνοδο για το Κλίμα ξεκινά μια περίοδος τεσσάρων μηνών στη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο, με κορύφωση τη μάχη για το τέλος των ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια της COP28 στο Ντουμπάι από τα τέλη Νοεμβρίου ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

.

Όλο και περισσότερες χώρες της Αφρικής υιοθετούν κριτήρια ESG

Ένας αυξανόμενος αριθμός αφρικανικών χωρών έχει εισαγάγει πολιτικές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές που σχετίζονται με περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή θέματα διακυβέρνησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, καθώς η παγκόσμια προσπάθεια για πιο βιώσιμες επενδύσεις αυξάνεται.

.

Δεκαεπτά χώρες της ηπείρου έχουν πλέον κάποιες πολιτικές με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, από τις 26 που εξέτασε η δεξαμενή σκέψης Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) και η νοτιοαφρικανική τράπεζα Absa, έναντι 12 πέρυσι.

Η Αφρική χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Με τη θερμοκρασία να αυξάνεται ραγδαία, όπως και το επίπεδο της θάλασσας, τις ξηρασίες και τις πλημμύρες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν δυσανάλογα την Αφρική, εκτίμησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση ώστε οι χώρες να μπορέσουν να προσαρμοστούν