Ανταρκτική

Η αποστολή δύο Ελληνίδων ερευνητριών στην Ανταρκτική γίνεται πραγματικότητα!

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη υποδέχτηκε σήμερα τις δυο ερευνήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης Χριστίνα Μπαλωμενάκη και Εύχαρη Γουρουντή, οι οποίες αναχωρούν το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική.

.

Αντιμέτωπη με έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα η Ανταρκτική

Η Ανταρκτική, η πιο παγωμένη ήπειρος του πλανήτη, γνωρίζει επίσης ένα κύμα ζέστης κατά τη διάρκεια του χειμώνα της, εξαιρετικά μακράς διάρκειας, σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο που ειδικεύεται στη μελέτη των πολικών περιοχών.

.

«Η διάρκεια αυτής της περιόδου ζέστης είναι ασυνήθιστη», υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Κέιτον Χάρισον, ειδικός του British Antarctic Survey.

Καίγονται τα ζώα στην Ανταρκτική - Εκτεθειμένα πάνω από έναν χρόνο σερί στην τρύπα του όζοντος

Είναι γνωστό ότι το στρώμα του όζοντος της Γης προσφέρει ένα προστατευτικό φράγμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Η γνωστή σε όλους τρύπα στο στρώμα του όζοντος που υφίσταται πάνω από την Ανταρκτική για μερικούς μήνες το χρόνο, αφήνει την υπεριώδη ακτινοβολία να περάσει αφιλτράριστη στην ατμόσφαιρα, συνθήκη ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία αφού το UV φως είναι καρκινογόνο.

Χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχασαν τη ζωή τους όταν διασπάστηκαν οι θαλάσσιοι πάγοι

Στα τέλη του 2022 στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής σε μια περιοχή που βλέπει τη θάλασσα Bellingshausen παρατηρήθηκε μια μεγάλη διάσπαση των θαλάσσιων πάγων που υπήρχαν εκεί. Επιστήμονες της Βρετανικής Αποστολής Ανταρκτικής (BAS) που είναι εγκατεστημένη στην παγωμένη ήπειρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 εκτιμούν τώρα ότι η διάσπαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους ως και δέκα χιλιάδες νεοσσοί  αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι.

.

Τεράστια συστήματα υπόγειων υδάτων «κρύβουν» οι πάγοι της Ανταρκτικής - Τι σημαίνουν

Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τον πλανήτη να θερμαίνεται, πρέπει πρώτα να μάθουμε πώς μεταβάλλονται οι ψυχρότερες περιοχές του.

.

Όπως είναι γνωστό, το λιώσιμο των πάγων οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ωστόσο χρειάζεται να εμβαθύνομε περισσότερο για να κατανοήσουμε τις ιδιότητες των διάφορων στρωμάτων πάγου και τους τρόπους με τους οποίους ο πάγος μεταφέρεται προς τον ωκεανό, σημειώνει το Climatebook.

Χιονίζει μικροπλαστικά στην Ανταρκτική

Μικροπλαστικά σε νιφάδες χιονιού που έπεσαν στην Ανταρκτική εντόπισαν για πρώτη φορά ερευνητές. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Καντέρμπιουρι της Νέας Ζηλανδίας συγκέντρωσαν δείγματα φρέσκου χιονιού από δεκαεννέα περιοχές της Λευκής Ηπείρου και σε καθένα από αυτά ανίχνευσαν μικροπλαστικά, τα οποία προέρχονται από τη διάβρωση των πλαστικών. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει αυτό του κόκκου ρυζιού και συχνά είναι εντελώς αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Οι ερευνητές υπολόγισαν την ύπαρξη 29 σωματιδίων μικροπλαστικού ανά λίτρο λιωμένου χιονιού.