Environment

Το έδαφος θερμαίνεται λόγω απώλειας δασικής βλάστησης

Σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία του εδάφους σε περιοχές όπου έχει καταστραφεί η δασική βλάστηση λόγω πυρκαγιάς, επιβεβαιώνουν δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

.

Τι αντίκτυπο έχουν οι φυσικές καταστροφές στον άνθρωπο; Μια κουβέντα για τα θύματα της κλιματικής κρίσης από το EU Climate Pact και τον IZNEB

Έχουμε συνηθίσει τόσο να μιλάμε για την κλιματική κρίση, ως ένα από τα μείζονα προβλήματα της εποχής, βάζοντάς την ως μια ακόμα κουκίδα στη λίστα των κακώς κείμενων της εποχής μας, μαζί με την ακρίβεια, την υπογεννητικότητα, τα δημοσιονομικά προβλήματα κι άλλα πολλά. Μέσα στη συνήθεια όμως, τείνουμε πολλές φορές να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη κρίση συνεπάγεται με απώλεια ανθρώπινων ζωών, άμεσα και αμετάκλητα. Από το 1980 έως σήμερα 150.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν υπάρξει θύματα των αποτελεσμάτων της κλιματικής κρίσης.

Βρετανία: Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν γίνει κανόνας

Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον κανόνας, ανέφερε σήμερα έκθεση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, σημειώνοντας πως το κλίμα είναι ήδη αισθητά διαφορετικό από εκείνο που είχε παρατηρηθεί πριν από μερικές δεκαετίες.

.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση του Met Office, «το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θερμαίνεται συστηματικά από τα χρόνια του 1980», περίπου κατά 0,25 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία.

Μελέτη προειδοποιεί ότι το λιώσιμο των παγετώνων μπορεί να ξυπνήσει εκατοντάδες ανενεργά ηφαίστεια

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει την αφύπνιση εκατοντάδων αδρανών ηφαιστείων σε όλο τον κόσμο - μια εξέλιξη που θα μπορούσε, με τη σειρά της, να επιταχύνει το ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

.

Μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο ακραία θα είναι τα κύματα καύσωνα

Αυξάνονται σε σφοδρότητα και διάρκεια τα κύματα καύσωνα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μάλιστα κάθε επιπλέον κλάσμα στην αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με το προηγούμενο σύμφωνα με νέα έρευνα.

.

Tι μπορεί να διδαχθεί η Ευρώπη από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες

Καθώς εκατοντάδες πυροσβέστες πάλευαν με τις  πυρκαγιές λίγο έξω από τη γαλλική πόλη της Μασσαλίας, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος για άλλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα αυξάνεται, καθώς τα προάστια επεκτείνονται σε δασικές περιοχές και η κλιματική αλλαγή προκαλεί θερμότερα και ξηρότερα καλοκαίρια.

.

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στη Δυτική Ευρώπη

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης της Γης, Copernicus. Ο περασμένος μήνας ήταν κατά 2,8°C (5°F) θερμότερος από τον μέσο όρο της περιόδου 1991–2020, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2003, όταν θανατηφόρα κύματα καύσωνα έπληξαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

.

M. Γραφάκος: Η Ελλάδα "σκαρφάλωσε" έξι ευρωπαϊκές θέσεις στη διαχείριση απορριμμάτων

Ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την εξέλιξη της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα, ανακοίνωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος.

.

Μάλιστα, προανήγγειλε μία μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση, που θα αρχίσει να εξελίσσεται τις επόμενες εβδομάδες, όπως είπε και πρόσθεσε ότι εντός του 2026 το σύνολο των έργων της χώρας θα βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής.