καφές

Κλιματική αλλαγή: Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη βιομηχανία καφέ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιομηχανία του καφέ, αλλάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής, τις συνήθειες των καταναλωτών και τις ίδιες τις ποικιλίες. Μέχρι το 2050, προειδοποιεί η τράπεζα Inter-American Development Bank (ΙΑDB), «η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει τη λεγόμενη “ζώνη του καφέ” στη Λατινική Αμερική έως και 50%.

Η ελληνική startup που φτιάχνει καλλυντικά από υπολείμματα εσπρέσο

Καλλυντικά, όπως αντηλιακές κρέμες ή ενυδατικά balm για τα χείλη, από… υπολείμματα καφέ εσπρέσο παράγει η ελληνική startup Coffe-eco, η οποία μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει μερικούς από τους περίπου 40.000 τόνους καφέ που καταναλώνουν οι Ελληνες ετησίως, μέγεθος που μεταφράζεται σε 1,5 με 2 φλιτζάνια ημερησίως.

.

Το Ελ Νίνιο ανεβάζει και άλλο την τιμή του εσπρέσο

Οι διεθνείς τιμές της ποικιλίας καφέ ρομπούστα (robusta) – από την οποία παράγεται ο καφές εσπρέσο αλλά και ο στιγμιαίος καφές- αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Βασικές αιτίες είναι η περιορισμένη προσφορά και οι ανησυχίες για τη μελλοντική παραγωγή λόγω του Ελ Νίνιο.

Η start-up που φτιάχνει κλιματικά ουδέτερο φαγητό

Η Voyage Foods περηφανεύεται ότι φτιάχνει «κλιματικά ουδέτερο» φαγητό. Μέχρι στιγμής παράγει μόνο τα τρία  προϊόντα: τη σοκολάτα, το φυστικοβούτυρο και τον καφέ χωρίς το βασικό συστατικό τους.

.

Η εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων αναφέρει ότι τα προϊόντα της έχουν ίδια μοριακή σύνθεση με την… κανονική σοκολάτα, καφέ και φυστικοβούτυο, ενώ δεν έχουν εννιά από τα βασικά αλλεργιογόνα. 

Φτιάχνονται από έναν συνδυασμό εντελώς φυσικών συστατικών που παράγονται με βιώσιμο τρόπο, ενώ η γεύση και η τιμή τους είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα προϊόντα που μιμούνται.

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει βασικές καλλιέργειες

Οι περιοχές που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια καφέ, κάσιους και αβοκάντο, θα  αλλάξουν δραματικά μέχρι το 2050, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Οι βασικές περιοχές καφέ στη Βραζιλία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και την Κολομβία θα μειωθούν δραστικά κατά περίπου 50% μέχρι το 2050, αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης. Οι κατάλληλες περιοχές για κάσιους και αβοκάντο θα αυξηθούν, αλλά οι περισσότερες θα βρίσκονται μακριά από τις σημερινές περιοχές παραγωγής.

Η Starbucks δοκιμάζει γάλα που παράγεται από την startup Perfect Day

Η Starbucks Corp. δοκιμάζει γάλα που παράγεται από την startup alt-γαλακτοκομικών προϊόντων Perfect Day Inc. στην περιοχή του Σιάτλ. Η δοκιμή είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε δύο τοποθεσίες. Το εναλλακτικό γάλα αφρίζει και αχνίζει και μπορεί να σερβιριστεί ζεστό και παγωμένο. Δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για τους πελάτες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Just Go Zero Coffee: Δίνοντας ένα καλύτερο τέλος στον καφέ

Τη σημασία της ανακύκλωσης του καφέ επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της Polygreen, Λαυρέντης Αλβέρτης, στην παρουσίαση του νέου προγράμματος που ξεκινά η Polygreen σε συνεργασία με το Everest, με σκοπό να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του καφε.