σιδηροδρομικές μεταφορές

Η μεγάλη ζημιά της κλιματικής κρίσης στη σιδηροδρομική βιομηχανία

Μόνο στην Αυστρία, τα τρένα αναγκάστηκαν να ακινητοποιηθούν 1.900 φορές το 2023 λόγω καιρικών συνθηκών. Η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και περισσότερο προβληματική για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.Οι καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές θέτουν σε δοκιμασία τα σιδηροδρομικά δίκτυα σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στην Αυστρία, τα Railjets και άλλα τρένα της ÖBB αναγκάστηκαν να ακινητοποιηθούν 1.900 φορές το 2023 λόγω καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung. Πώς λοιπόν η σιδηροδρομική βιομηχανία προσαρμόζεται σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται;

ΣΤΑΣΥ: Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μπορεί να επιστρέψει ενέργεια

Tο επόμενο βήμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση και ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος κάνει η ΣΤΑ.ΣΥ. Με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο των Σταθερών Συγκοινωνιών ενέκρινε την προκήρυξη Διαγωνισμού (ΤΔ-056/22) για την εκτέλεση ενός έργου, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε δίκτυα ηλεκτρικών σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. 

.

Υδρογονοκίνητα και ηλεκτρικά αεροσκάφη στο επίκεντρο της Συμμαχίας για Αεροπορία Μηδενικών Εκπομπών

Με ομιλία του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν ξεκίνησε χθες η γενική συνέλευση της Συμμαχίας για Αεροπορία Μηδενικών Εκπομπών την οποία διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) και αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από εκατό άτομα από 90 οργανισμούς και εταιρείες της αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

.

Alstom Coradia iLint: 1.175 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό της δεξαμενής υδρογόνου

Η Alstom, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας, απέδειξε την αποτελεσματικότητα των προϊόντων της που τροφοδοτούνται με υδρογόνο και προορίζονται για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μακράς απόστασης, ένα μη τροποποιημένο τρένο Coradia iLint – μαζικής παραγωγής – διένυσε 1.175 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό της δεξαμενής υδρογόνου, εκπέμποντας μόνο νερό και λειτουργώντας με πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Βερολίνου γίνεται πιο «πράσινο»

Σε δημιουργία ενός δικτύου με τρένα υδρογόνου προχωρά η Siemens Mobility στο Βερολίνο και το Βραδεμβούργο, μετά από σύμβαση με την υπηρεσία διαχείρισης σιδηροδρόμων Niederbarnimer Eisenbahn, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να παρέχει επτά τρένα τύπου Mireo Plus H.

.

Η Alstom και η Eversholt Rail υπογράφουν συμφωνία για τον πρώτο, ολοκαίνουργιο στόλο τρένων υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Alstom, κορυφαίος κατασκευαστής και πάροχος υπηρεσιών συντήρησης τρένων στη Βρετανία, και η Eversholt Rail, κορυφαίος βρετανικός πάροχος τρένων, ανακοίνωσαν τη σύναψη ενός Μνημονίου Συνεργασίας με στόχο την προμήθεια του πρώτου, ολοκαίνουργιου στόλου τρένων υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σχέδιο της Αγγλίας για net zero oδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές

Ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps, ανακοίνωσε την έναρξη του νέου σχεδίου απανθρακοποίησης της κυβέρνησης, καθορίζοντας έναν εκτεταμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στον τομέα των μεταφορών.