Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην Ισπανία, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να επιβραδύνει τη διαδικασία ερημοποίησης και να προστατεύσει τη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της χώρας, δήλωσε ο Ισπανός, υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων, Alberto Garzón.
Ο Alberto Garzón, τόνισε ότι οι πολίτες στην Ισπανία πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση κρέατος -ιδίως του βοείου κρέατος που εκτρέφεται σε βιομηχανικές μεγαλοκτηνοτροφικές μονάδες- στο περιβάλλον και να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες αναλόγως.
“Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν για το ρόλο που παίζουν τα αέρια του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή, αλλά τείνουν να το συνδέουν με τα αυτοκίνητα και τις μεταφορές”, δήλωσε ο Garzón σε συνέντευξή του στον Guardian.
“Αν δεν δράσουμε, δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με την κλιματική αλλαγή – θα έχουμε να κάνουμε με την τριπλή κρίση: την απώλεια της βιοποικιλότητας, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή”, είπε χαρακτηριστικά.
“Η εκτατική (παραδοσιακή) κτηνοτροφία είναι ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέσο εκτροφής βοοειδών και έχει μεγάλη βαρύτητα σε περιοχές της Ισπανίας, όπως η Αστούριας, τμήματα της Καστίλλης και Λεόν, η Ανδαλουσία και η Εξτρεμαδούρα. Αυτό που δεν είναι καθόλου βιώσιμο είναι οι λεγόμενες μεγα-κτηνοτροφικές μονάδες… Βρίσκουν ένα χωριό σε ένα ερημωμένο κομμάτι της Ισπανίας και βάζουν 4.000, ή 5.000, ή 10.000 κεφάλια βοοειδών. Μολύνουν το έδαφος, μολύνουν το νερό και μετά εξάγουν αυτό το κακής ποιότητας κρέας από αυτά τα κακομεταχειρισμένα ζώα”.