Η κλιματική κρίση προκαλεί σοβαρή αναταραχή στις ζωές και τον βιοπορισμό

Submitted by jmantzikos on Fri, 04/01/2022 - 17:29

«Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη σοβαρή αναταραχή στη ζωή και τον βιοπορισμό. Με μόλις 1,1 βαθμούς Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας, ο μισός πληθυσμός της γης αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο. Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σ' αυτήν την περιοχή», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απηύθυνε χαιρετισμό στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι, σε μια εκδήλωση σχετικά με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, που τιτλοφορείται «Αίσθηση της ζέστης: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία», όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο BTA.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η συχνότητα και η σοβαρότητα των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα στην περιοχή αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στη γη. Οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις αυτών των κλιματικών επιπτώσεων αποτελούν σημαντική απειλή για την ανάπτυξη και την ευημερία στην περιοχή, σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ.

Οι κλιματικές καταστροφές στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία έχουν χτυπήσει και εκτοπίσει 7 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν προκαλέσει περισσότερους από 2.600 θανάτους και 2 δισέκ. δολάρια σε υλικές ζημιές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνήθως μειώνουν την ετήσια οικονομική ανάπτυξη κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες κατά κεφαλήν. Στην υποπεριοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, προκάλεσαν μόνιμη απώλεια κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι σημερινές κλιματικές προκλήσεις έχουν ήδη βαρύ τίμημα. Και ακόμη και αν ληφθούν υπόψη σημαντικές παγκόσμιες μειώσεις στις εκπομπές μέχρι το 2050, οι μέσες θερμοκρασίες το καλοκαίρι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου στις μισές χώρες της περιοχής, είπε η Γκεοργκίεβα.

Image
© Shutterstock
Ειπώθηκε από:
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα