πράσινο υδρογόνο

Μια τράπεζα για την υποστήριξη της πράσινης παραγωγής υδρογόνου στην ΕΕ

Το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, έτσι ώστε η ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας έως το 2050.

.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια Τράπεζα Υδρογόνου προκειμένου να υποστηρίξει την αύξηση του υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ. Η ιδέα είναι να διατεθούν 800 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να βοηθηθούν οι βιομηχανίες και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις.

Wood Mackenzie: Χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της ενέργειας υδρογόνου

Σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2030, αναφέρει έκθεση της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie την Τρίτη, προσθέτοντας ότι τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE) σε περιφερειακούς κόμβους ήταν ένα σημαντικό βήμα.

.

H Electric Hydrogen άντλησε 380 εκατομμύρια δολάρια

Ο κατασκευαστής ηλεκτρολυτών υδρογόνου Electric Hydrogen (EH2) ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκέντρωσε 380 εκατομμύρια δολάρια με την ολοκλήρωση του γύρου χρηματοδότησης της σειράς C, με τα έσοδα από τη χρηματοδότηση να αποσκοπούν στην επιτάχυνση των σχεδίων κατασκευής και ανάπτυξης της εταιρείας.

.

Πιλοτική εγκατάσταση που θα «τεστάρει» προηγμένη τεχνολογία υδρογόνου δημιουργείται εντός του ΕΚΕΤΑ το 2024

Σε ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να εξελιχθεί η αναδυόμενη αγορά των συσκευών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο, σε μια περίοδο κατά την οποία χώρες όπως η Γερμανία σπεύδουν να απαγορεύσουν στα επόμενα χρόνια την εγκατάσταση λεβήτων, που δεν είναι «hydrogen-ready».

Η BP επενδύει σε start-up πράσινου υδρογόνου με στόχο τη μείωση του κόστους

Η BP έχει επενδύσει σε μια νεοσύστατη εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ατμούς από τη βαριά βιομηχανία για να μειώσει το κόστος παραγωγής υδρογόνου μηδενικού άνθρακα.

.

Η BP Ventures, ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού, περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών επενδυτών σε χρηματοδότηση 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων Series A στην Advanced Ionics με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη.

Οι πέντε τεχνολογίες που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση

Πέντε είναι οι τεχνολογίες που αναμένεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση. Η Ευρώπη αναζητεί τη «χρυσή τομή» μεταξύ της επίτευξης των πράσινων στόχων και τον επανασχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής των χωρών. Οι αναλυτές της Wood Mackenzie κατάσσουν 230 διαφορετικές τεχνολογίες, η καθεμία σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει τη μεγαλύτερη μονάδα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, πρόκειται να κατασκευάσει η Σαουδική Αραβία, για την παραγωγή πράσινης αμμωνίας έως το 2026.

.

Ειδικότερα, για το πρότζεκτ αξίας 8,4 δισ. δολαρίων,  η κοινοπραξία NGHC έκλεισε συμφωνία για τη χρηματοδότηση με 23 τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς τράπεζες, αλλά και επενδυτικές εταιρείες, ενώ όπως ανακοίνωσε, έχει συνάψει τις συμφωνίες Μηχανικής, Προμηθειών και Κατασκευών (EPC) με την Air Products αξίας 6,7 δισ. δολαρίων.

Πράσινο υδρογόνο: Εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων έως το 2050

Στα 850 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσει έως το 2050 η παγκόσμια αγορά πράσινου υδρογόνου, κυρίως λόγω της της εγκατάστασης άνω των 5 TW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης, σύμφωνα με έκθεση της Rethink Energy.

.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία των περίπου 650 GW παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολύτη και αναμένει αθροιστικές πωλήσεις 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική απόδοση των επενδύσεων ύψους 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε mega-εργοστάσια ηλεκτρολύτη.

Παπαδόπουλος: Η Ελλάδα απέκτησε τις βάσεις για την εισαγωγή του υδρογόνου στις Μεταφορές

Τις θεσμικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να τοποθετηθούν οι βάσεις για την υδρογονοκίνηση στην Ελλάδα περιγράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

.

Η ΝextEra επενδύει τώρα στο πράσινο υδρογόνο

Η NextEra Energy επένδυσε έγκαιρα σε αιολικά και ηλιακά πάρκα. Τώρα, ποντάρει την ανάπτυξή της στο υδρογόνο, μια πολυδιαφημισμένη πηγή ενέργειας.

.

Η νέα στρατηγική είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την επιχείρηση με έδρα τη Φλόριντα, η οποία έχει γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία ενέργειας στις ΗΠΑ, εν μέρει επειδή ξεπέρασε τους οικονομικούς της στόχους: Τα κέρδη της το 2022 αυξήθηκαν κατά περίπου 70% σε σχέση με πριν από μια δεκαετία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η κεφαλαιοποίηση της NextEra έχει εκτοξευθεί σε περισσότερα από 150 δισ. δολάρια από περίπου 11 δισ. δολάρια.