πλαστικά μιας χρήσης

ΟΗΕ: Ξεκινάει ο τρίτος γύρος των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από τα πλαστικά

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε εκπροσώπους των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών ξεκινάει σήμερα στο Ναϊρόμπι της Κένυας, για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες μιας παγκοσμίως δεσμευτικής συμφωνίας με στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.

.

Σύμφωνα με την ένωση κατασκευαστών πλαστικών Plastics Europe, 400,3 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράχθηκαν παγκοσμίως μέσα στο 2022 --διπλάσια ποσότητα σε σχέση με το 2002.

Η Greenpeace κατηγορεί την ΕΕ ότι αυξάνει την εμπορία πλαστικών μία χρήσης

Ανάλυση της Greenpeace αναδεικνύει ότι μια εμπορική συμφωνία που αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών-μελών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) θα μηδενίσει τους δασμούς στις εξαγωγές πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από την ΕΕ. Ο μηδενισμός των δασμών αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση του εμπορίου πλαστικών πρώτων υλών, των πλαστικών απορριμμάτων και των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα.

.

Νέες διαβουλεύσεις για το «τέλος των πλαστικών»

Αντιπροσωπείες από 175 χώρες μαζί με 1500 επιστήμονες έχουν συγκεντρωθεί από χθες στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και συνεδριάζουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο να καταστρώσουν μία στρατηγική κατά της ρύπανσης από τις πλαστικές ύλες. Απαγόρευση ή ανακύκλωση; Η ρύπανση από τα πλαστικά απόβλητα είναι ο νέος εφιάλτης.

.

Ο όγκος των απορριμμάτων πλαστικών μιας χρήσης αυξήθηκε από το 2019 ως το 2021 παρά τις δεσμεύσεις

Η παραγωγή των πλαστικών μιας χρήσης που ευθύνονται για την περιβαλλοντική μόλυνση αυξήθηκε κατά έξι τόνους ετησίως από το 2019 ως το 2021 παρά τους αυστηρότερους κανονισμούς παγκοσμίως με τους παραγωγούς να σημειώνουν "μικρή πρόοδο" στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της πρακτικής της ανακύκλωσης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύεται σήμερα.

Στο στόχαστρο της Ε.Ε κάψουλες μιας χρήσης και μπουκάλια

Μετά τα πλαστικά καλαμάκια, η Κομισιόν βάζει τώρα στο στόχαστρο τις κάψουλες Nespresso και τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, στην προσπάθειά της να μειώσει τα απορρίμματα και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία.

.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου το οποίο είδε το Bloomberg, η Κομισιόν θα ανακοινώσει μέτρα αυτή την εβδομάδα για να καθαρίσει τη βιομηχανία συσκευασίας. Οι κανονισμοί στοχεύουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συσκευασιών, με δεδομένο ότι αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες χρήσεις μη ανακυκλωμένου πλαστικού και χαρτιού.

WWF: Απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης

Απογοητευτικές χαρακτηρίζει το WWF Ελλάς τις επιδόσεις της χώρας μας στην εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης, σύμφωνα με την πρώτη έκθεσή του για την πορεία εφαρμογής του νόμου, την οποία δίνει σήμερα στη δημοσιότητα.

.