Green Tank

The Green Tank: Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις ενεργειακές κοινότητες

Αναζητώντας τρόπους να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολίτες στις λιγνιτικές περιοχές και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην αυτοπαραγωγή ενέργειας. Είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά μέσω ενεργειακών κοινοτήτων διεκδικούν επαρκή ηλεκτρικό χώρο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους και αναδεικνύουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας σε κεντρικό μοχλό της μετάβασης. 

.

Green Tank: Στο 41.2% το μερίδιο των ΑΠΕ το πρώτο επτάμηνο του 2023 - Ανακάμπτει η ζήτηση τον Ιούλιο

Ανοδικά κινείται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο, που παρουσίασε αύξηση 9,7% έπειτα από 12 συνεχόμενους μήνες που κινούταν πτωτικά.

.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Green Tank, οι ΑΠΕ κυριάρχησαν στο ενεργειακό μείγμα, με μερίδιο 41,2%, ενώ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Ιούλιος 2023):

Green Tank: Μηδενική λιγινιτική παραγωγή για 87 συνεχόμενες ώρες

 Μηδενική λιγινιτική παραγωγή είχε η χώρα μας για 87 συνεχόμενες ώρες, από τις 11:00 της 1ης Ιουλίου ως τις 02:00 της 5ης Ιουλίου, επίδοση με την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 38 συνεχόμενων ωρών που σημειώθηκε μεταξύ 7 και 9 Ιουνίου του 2020.

Green Tank: Ο απολογισμός της ενεργειακής κρίσης – Τι πέτυχε και τι δεν πέτυχε η Ελλάδα

Πλήρως ανταποκρίθηκε η Ελλάδα στους δύο από τους τρεις στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Green Tank.

.

Green Tank: Τα εννέα ρεκόρ που έσπασε η ελληνική αγορά ενέργειας το 2022

Συνολικά εννέα ρεκόρ έσπασε η ενεργειακή αγορά το 2022, τα οποία σηματοδοτούν όχι μόνο την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αλλά και την στροφή των καταναλωτών στην αυτοπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, την ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ανάδειξη της χώρας σε πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

.

Green Tank: Το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής

Από σήμερα, το Green Tank θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κάθε μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της χώρας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με στόχο να ενισχύσει την πορεία της χώρας προς την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. 

.

Το Green Tank εγκαινιάζει το παρατηρητήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων

Οι ενεργειακές κοινότητες θεσπίστηκαν στην Ελλάδα το 2018, εισάγοντας στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ένα ισχυρό εργαλείο δίκαιης ενεργειακής μετάβασηςαποκέντρωσης των ενεργειακών πόρων και ενεργειακής δημοκρατίας. Έκτοτε έχουν λάβει χώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση αδυναμιών που εντοπίστηκαν στην πορεία, με τελευταία την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο σχετικών διατάξεων δύο ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν στον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων.

.

ΣυμΑΤΑ: Ένας χρόνος συμμετοχικών δράσεων για τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου

Όταν μαθαίνεις για τη δράση τοπικών οργανώσεων, που έχουν δημιουργηθεί από πολίτες οι οποίοι ονειρεύονται μία πραγματική αειφόρο ανάπτυξη του τόπου τους, πλημμυρίζεις αισιοδοξία… Ύστερα αντιλαμβάνεσαι σε τι τοίχους πέφτουν επάνω αυτές οι μεμονωμένες προσπάθειες, επειδή ακριβώς τους λείπουν ορισμένοι σημαντικοί γνωστικοί και οργανωσιακοί πόροι. Η «Συμμαχία για την Αειφόρο Τοπική Ανάπτυξη (ΣυμΑΤΑ)» ήρθε για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, απαντώντας στις ανάγκες των οργανώσεων που έγιναν μέλη της για δικτύωση, ενδυνάμωση, γνώση και οργανωσιακή ανάπτυξη.

.

Green Tank: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή για πρώτη φορά στο πρώτο δεκάμηνο του 2022

Σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Οκτώβριος 2022):

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ξεπερνούν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα (ορυκτό αέριο και λιγνίτης) αθροιστικά τους πρώτους 10 μήνες του έτους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας (20186 GWh έναντι 19859 GWh).

Green Tank: Αυξημένο το ενδιαφέρον για ενεργειακές κοινότητες

Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές κοινότητες και 89% άνοδο στα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021, καταγράφει έρευνα του Green Tank.

.