Green Tank

Oι ΑΠΕ κάλυψαν πάνω από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2024

Πάνω από τη μισή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (50,5%), το 2024 καλύφθηκε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποσοστό που θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές «πράσινης» παραγωγής οι οποίες πέρυσι έφθασαν στο 3,3% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.

.

Αυτά προκύπτουν από την έκθεση του Greentank για την ηλεκτροπαραγωγή το 2024, χρονιά που «σημαδεύτηκε» επίσης από την μετατροπή της χώρας σε εξαγωγική.

Green Tank: Σε ρυθμούς απανθρακοποίησης η ελληνική βιομηχανία

Οι δύο πιο ρυπογόνοι τομείς της ελληνικής βιομηχανίας, η παραγωγή τσιμέντου και τα διυλιστήρια, αναλαμβάνουν πλέον δράση για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Στόχος τους είναι να ευθυγραμμιστούν με το ΕΣΕΚ και τις προτεραιότητες της ΕΕ, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους, μετά από χρόνια στασιμότητας, σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank.

.

Green Tank: Μείωση 36% των εγχώριων εκπομπών τα επόμενα χρόνια

Νέα ανάλυση του Green Tank, που υπολογίζει τους πρώτους τομεακούς προϋπολογισμούς άνθρακα με βάση τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ, δείχνει ότι την πενταετία 2026-2030 η Ελλάδα θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 257 εκατ. τόνους CO2eq μειώνοντας τις εκπομπές της κατά 145 εκατ. τόνους (-36%) συγκριτικά με την περίοδο 2018-2022. Σημαντική η συμβολή της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, αλλά και της βιομηχανίας στη μείωση των εκπομπών. Οπισθοδρόμηση υπάρχει ωστόσο στον τομέα των μεταφορών.

.

The Green Tank: Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις ενεργειακές κοινότητες

Αναζητώντας τρόπους να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολίτες στις λιγνιτικές περιοχές και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην αυτοπαραγωγή ενέργειας. Είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά μέσω ενεργειακών κοινοτήτων διεκδικούν επαρκή ηλεκτρικό χώρο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους και αναδεικνύουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας σε κεντρικό μοχλό της μετάβασης. 

.

Green Tank: Στο 41.2% το μερίδιο των ΑΠΕ το πρώτο επτάμηνο του 2023 - Ανακάμπτει η ζήτηση τον Ιούλιο

Ανοδικά κινείται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο, που παρουσίασε αύξηση 9,7% έπειτα από 12 συνεχόμενους μήνες που κινούταν πτωτικά.

.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Green Tank, οι ΑΠΕ κυριάρχησαν στο ενεργειακό μείγμα, με μερίδιο 41,2%, ενώ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Ιούλιος 2023):

Green Tank: Μηδενική λιγινιτική παραγωγή για 87 συνεχόμενες ώρες

 Μηδενική λιγινιτική παραγωγή είχε η χώρα μας για 87 συνεχόμενες ώρες, από τις 11:00 της 1ης Ιουλίου ως τις 02:00 της 5ης Ιουλίου, επίδοση με την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 38 συνεχόμενων ωρών που σημειώθηκε μεταξύ 7 και 9 Ιουνίου του 2020.

Green Tank: Ο απολογισμός της ενεργειακής κρίσης – Τι πέτυχε και τι δεν πέτυχε η Ελλάδα

Πλήρως ανταποκρίθηκε η Ελλάδα στους δύο από τους τρεις στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Green Tank.

.

Green Tank: Τα εννέα ρεκόρ που έσπασε η ελληνική αγορά ενέργειας το 2022

Συνολικά εννέα ρεκόρ έσπασε η ενεργειακή αγορά το 2022, τα οποία σηματοδοτούν όχι μόνο την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αλλά και την στροφή των καταναλωτών στην αυτοπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, την ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ανάδειξη της χώρας σε πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

.

Green Tank: Το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής

Από σήμερα, το Green Tank θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κάθε μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της χώρας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με στόχο να ενισχύσει την πορεία της χώρας προς την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. 

.

Το Green Tank εγκαινιάζει το παρατηρητήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων

Οι ενεργειακές κοινότητες θεσπίστηκαν στην Ελλάδα το 2018, εισάγοντας στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ένα ισχυρό εργαλείο δίκαιης ενεργειακής μετάβασηςαποκέντρωσης των ενεργειακών πόρων και ενεργειακής δημοκρατίας. Έκτοτε έχουν λάβει χώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση αδυναμιών που εντοπίστηκαν στην πορεία, με τελευταία την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο σχετικών διατάξεων δύο ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν στον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων.

.