ΔΕΣΦΑ

ΔΕΣΦΑ: Open call για Startups στον τομέα της ενέργειας

Open call για Startups στον τομέα της ενέργειας πραγματοποιεί το Κέντρο Καινοτομίας της ΔΕΣΦΑ- Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. Πιο  συγκεκριμένα αναζητά ενεργά εφευρετικές λύσεις που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα, εξορθολογίζουν τις λειτουργίες και βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη στα έξυπνα κτίρια.

.

Αναζητά επίσης ανατρεπτικές τεχνολογίες και εφευρετικές λύσεις που θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών διαδικασιών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΣΦΑ 2022: Βάσεις για ένα μέλλον μηδενικών ρύπων

Σταθερά βήματα προς ένα ενεργειακά καθαρό μέλλον μέσω της διαρκούς εξέλιξης του συστήματός του και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λειτουργιών του πραγματοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος χρήσης 2022. Ο Διαχειριστής προχώρησε στη σύνταξη και δημοσίευση της πρώτης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπου καταγράφονται οι επιδόσεις, η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες του σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (ESG).   

.

Συνέδριο ΔΕΣΦΑ: Η Ελλάδα κόμβος παραγωγής και μεταφοράς υδρογόνου

Η ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμιστικού πλαισίου για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς υδρογόνου και οι επερχόμενες επενδύσεις για την απανθρακοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο παραγωγής και μεταφοράς υδρογόνου για την Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα "Δίκτυα υδρογόνου: Μετατρέποντας το όραμα σε δράση" που διοργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ.

.

DESFA Innovation Center, για διάλογο με το οικοσύστημα καινοτομίας

Κέντρο καινοτομίας που θα λειτουργεί ως το σημείο συνάντησης του ΔΕΣΦΑ με νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, το Desfa Innovation Center δημιούργησε ο Διαχειριστής με στόχο τον ταχύτερο εντοπισμό των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και στην ενσωμάτωσή τους στη λειτουργία του καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της τεχνογνωσίας που διαθέτει.

.

ΔΕΣΦΑ: «Γκάζι» στην επένδυση υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία

«Πατάει γκάζι» ο ΔΕΣΦΑ στην ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σημαντικό βήμα για το έργο αποτελεί ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ που θα τροφοδοτεί την περιοχή με φυσικό αέριο ο οποίος,- όπως επισημάνθηκε χθες στην , στην τελετή για την έναρξη κατασκευής του έργου – είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη με πιστοποίηση για μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό 100%.

.

ΔΕΣΦΑ: Έναρξη των έργων κατασκευής του αγωγού προς τη Δυτική Μακεδονία

Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία σηματοδότησε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοζάνη.

.

Με μήκος 160 περίπου χιλιομέτρων και προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ, ο νέος αγωγός προσβλέπει στην ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε νέες περιοχές. Επίσης, στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. 

ΔΕΣΦΑ: Από ηλεκτροπαραγωγούς το 67,2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Oι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ΔΕΣΦΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το πρώτο εξάμηνο του έτους και για τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, καταγράφηκαν τα εξής:

ΔΕΣΦΑ: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 856 εκατ. ευρώ

Η ενεργειακή κρίση και η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εφοδιασμού για τις χώρες των Βαλκανίων αποτυπώνονται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031 που τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και είναι σημαντικά αυξημένο (+57%) σε σχέση με το προηγούμενο.

.

ΔΕΣΦΑ: Πώς μειώθηκε η κατανάλωση του φυσικού αερίου το α΄ 6μηνο του 2022

Αυξητική τάση καταγράφεται στη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ συγχρόνως υποχώρησε η συνολική κατανάλωση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Ο Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) ήταν η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας κατά το συγκεκριμένο διάστημα και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) συνέβαλε, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ.

.

ΔΕΣΦΑ και ΕΛΙΝΟΙΛ ανακοινώνουν πρόθεση συνεργασίας στον τομέα του Υδρογόνου

Ο ΔΕΣΦΑ και η ΕΛΙΝΟΙΛ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) στο πλαίσιο του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για το «Υδρογόνο» (IPCEI Hydrogen). Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στο έργο, καθώς και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου που ενσωματώνουν ή δημιουργούν συνέργειες σχετικές με το IPCEI Hydrogen, στη βάση της κοινής τους κατανόησης για τη σημασία ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου και τη γενικότερη προώθηση της χρήσης του στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.