CO2

Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων οδεύουν να σπάσουν κάθε ρεκόρ φέτος, αποκαλύπτει μελέτη που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα από τους επιστήμονες του Global Carbon Project, οι οποίοι σημειώνουν πως δεν βλέπουν να έχει φθάσει στην κορύφωση η καύση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

.

Κατά τη μελέτη αναφοράς, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που οφείλονται στα ορυκτά καύσιμα θα φθάσουν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το 2024, στους 37,4 δισεκ. τόνους, αυξανόμενες κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2023, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ρεκόρ συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου το 2023

Η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, γεγονός που αναπόφευκτα θα προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε  ο ΟΗΕ.

.

Τα επίπεδα των τριών βασικών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη – του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου (CH4) και του πρωτοξειδίου του αζώτου (N2O)—αυξήθηκαν το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

ΕΔΕΥΕΠ: Συνδιοργανώνει εκδήλωση για την τεχνολογία CCS

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η κορυφαία διεθνής δεξαμενή σκέψης Global CCS Institute και η κρατική ολλανδική εταιρεία ενέργειας Energie Beheer Nederland (EBN), συνδιοργάνωσαν την πρώτη Συνάντηση Εργασίας στην Ελλάδα για τη Δέσμευση και Αποθήκευση CO2 (CCS) που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου. 

.

Η JPMorgan λέει ότι οι «greenwashers» του CO2 αντιμετωπίζουν τη χειρότερη εκκαθάριση

Οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται ότι θα επιφυλάξουν τις πιο σκληρές παρεμβάσεις τους για τις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να κάνουν παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τις στρατηγικές για το κλίμα, σύμφωνα με αξιολόγηση του αναλυτή της JPMorgan Chase & Co. , Jean-Xavier Hecker.

.

Πώς μεταφράζεται για τις επιχειρήσεις ο κλιματικός νόμος- Οι απαιτήσεις που φέρνει το ν/σ

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. 

Τι πρέπει να βάλουν no1 στην ατζέντα οι εταιρείες που σχεδιάζουν την πολιτική ESG;

Το Φόρουμ Συνεργασίας Στελεχών ESG της Benchmark Digital επικεντρώθηκε στη σημασία των δεδομένων επενδυτικού βαθμού όσον αφορά την εταιρική κλιματική ευθυγράμμιση και την περιβαλλοντική διαχείριση.

Καταγγελίες στην Κομισιόν για χειραγώγηση της αγοράς ρύπων μέσα από την αύξηση των τιμών CO2

Σύμφωνα με το Montel, σχετική επιστολή της γερμανικής Stromio αναφέρει ότι το βασικό πρόβλημα είναι η απουσία ανώτατων ορίων στις θέσεις που μπορούν να αναλάβουν οι κερδοσκόποι στην εν λόγω αγορά.

Η Stromio σημειώνει σχετικά ότι ο αριθμός των κερδοσκόπων ξεπερνά πλέον τους 200 και φαίνεται πως χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμα options που τους επιτρέπουν να "ποντάρουν" με μόχλευση και να αυξάνουν τις τιμές προς όφελος των χαρτοφυλακίων τους.

Όλα αυτά ενώ η τιμή του CO2 έχει τριπλασιαστεί από τον περσινό Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

Ποιοι κλάδοι θα αναλάβουν το μεγαλύτερο φορτίο για τη μείωση CΟ2;

Στο ερώτημα ποιοι μπορεί να είναι οι ενδιάμεσοι στόχοι ως το 2050 για την απανθρακοποίηση της οικονομίας επιχειρεί να απαντήσει το BNEF σε πρόσφατη έκθεσή του.

Αρχικά, υιοθετήθηκαν τρία συγκεκριμένα αξιώματα:

Στο επίκεντρο η δέσμευση άνθρακα λόγω των υψηλών τιμών ρύπων

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, η Credit Suisse εκτιμά ότι η εν λόγω αγορά μπορεί να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια με εφαρμογή στη βαριά βιομηχανία και τους ρύπους της.

Η ώθηση έρχεται πλέον μέσω της ακριβής τιμής των εκπομπών CO2 που προβλέπεται να φτάσει τα 100 ευρώ ανά τόνο στα μέσα αυτής της δεκαετίας, καθιστώντας το CCS ενδεχομένως πιο ανταγωνιστικό από ότι προηγουμένως.

Σήμερα η τεχνολογία χρησιμοποιείται στη Β. Αμερική και την Αυστραλία σε μικρή κλίμακα, ενώ μεγάλα έργα αναπτύσσονται στη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Η Κίνα μπαίνει δυναμικά στην μάχη για τη μείωση των εκπομπών CO2

Η Κίνα εγκαινίασε επίσημα την Παρασκευή το εθνικό της σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ETS), δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο.

Το Εmissions Τrading System έχει ως στόχο να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας για τον έλεγχο και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα . To ETS δρομολογείται λίγο μετά τον καθορισμό των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων της Κίνας, οι οποίοι περιλαμβάνουν την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2060, καθώς και έναν ενδιάμεσο στόχο για την επίτευξη του ανώτατερου ορίου των εκπομπών πριν από το 2030.