αποθήκευση ενέργειας

Startup που υποστηρίζεται από νομπελίστα και διεκδικεί την επανάσταση στην αποθήκευση υδρογόνου

Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία υποστηρίζεται από δύο πρωτοπόρους επιστήμονες, ο ένας εκ των οποίων είναι νομπελίστας, πιστεύει ότι βρίσκεται στο κατώφλι ενός "κβαντικού άλματος" στον αγώνα για την ενέργεια υδρογόνου.

.

Η H2MOF, η οποία συνιδρύθηκε το 2021, εργάζεται για την ανάπτυξη μιας λύσης για την αποθήκευση υδρογόνου με την ανάπτυξη των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα των μοριακά κατασκευασμένων υλικών. Λέει ότι η επανάσταση σε αυτό που θεωρεί ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η οικονομία του υδρογόνου είναι απλώς θέμα χρόνου.

Αρ. Χαντάβας (Enel Green Power): Η αποθήκευση ενέργειας είναι πιο επιτακτική από ποτέ

Στα βήματα που απαιτούνται, προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2030, όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αναφέρθηκε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe Αριστοτέλης Χαντάβας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φετινό Delphi Economic Forum.

.

O Μπιλ Γκέιτς επενδύει στη Form Energy

H εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Form Energy Inc., στην οποία έχει επενδύσει και η Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς, σκοπεύει να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στην πολιτεία της West Virginia κόστους $760 εκατομμυρίων.

Απ. Πάνος (Enel): Η αποθήκευση είναι το εργαλείο που μπορεί να κάνει βιώσιμο το μέλλον προς μία ενεργειακή μετάβαση

«Οι στόχοι και οι προκλήσεις μέχρι το 2030 είναι πάρα πολύ μεγάλοι και δεν ξέρω εάν θα τους πετύχουμε εάν συνεχίσουμε business as usual», ανέφερε ο κ. Απόστολος Πάνος, Επικεφαλής Ενεργειακής Διαχείρισης, Enel Green Power Hellas και τόνισε ότι: «Η αποθήκευση είναι το εργαλείο που μπορεί να κάνει βιώσιμο το μέλλον προς μία ενεργειακή μετάβαση».

.

Όσον αφορά τα έργα αποθήκευσης, σύμφωνα με τον κ. Πάνου, εξαρτώνται πολύ από τα σήματα που δίνουν και οι αγορές και οι ανάγκες.

Η Goldman Sachs επενδύει 250 εκατομμύρια δολάρια στην Startup αποθήκευσης ενέργειας Hydrostor

Ο πάροχος λύσεων αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας, Hydrostor, ανακοίνωσε ότι έλαβε χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων από την Goldman Sachs Asset Management. Τα έσοδα από την επένδυση θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια. Επιπλέον, η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει επίσης τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες ανάπτυξης και μάρκετινγκ της Hydrostor.

Capital Panda: Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου αυξάνονται

Σύμφωνα με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων, η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε επί του παρόντος στο επίπεδο των 51,74 ευρώ ανά 1 MWh (16 Νοεμβρίου 2021). Συγκριτικά, την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο ήταν στα 14,36 ευρώ ανά 1 MWh. Η υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου καταγράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2021, όταν ξεπέρασε το όριο των 66 ευρώ ανά 1 MWh.

Η σύμβαση για τις παραδόσεις φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2021 στο ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), που αποτελεί σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο σε ολόκληρη την Ευρώπη, σκαρφάλωσε στα 94 ευρώ ανά 1 MWh την Τρίτη.

Η EDP σχεδιάζει να επενδύσει σε 1,5 GW ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030

 Η EDP έχει θέσει ένα νέο στρατηγικό στόχο για το ανανεώσιμο υδρογόνο και προβλέπει ότι θα επενδύσει σε έργα, που εγγυώνται περαιτέρω δυναμικότητα της τάξεως των 1,5 GW, έως το 2030.

Κίνα: Οι αρχές δίνουν εντολή σε ανθρακωρυχεία να αυξήσουν την παραγωγή τους

Η Κίνα έδωσε σήμερα εντολή σε ορυχεία στην Εσωτερική Μογγολία να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα με τις τιμές πετρελαίου να καταγράφουν άλμα καθώς η αύξηση-ρεκόρ στο κόστος αερίου ενίσχυσε τη ζήτηση για τα περισσότερο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα προκειμένου τα εργοστάσια να μείνουν ανοικτά και τα σπίτια ζεστά.

Η ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα από τους περιορισμούς του κορονοϊού αποκάλυψε ανησυχητικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, με παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, στελέχη επιχειρήσεων και κυβερνήσεις να αναζητούν λύσεις καθώς το βόρειο ημισφαίριο οδεύει προς τον χειμώνα.

Φρένο βάζει το ΥΠΕΝ στους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας

Να μην δημιουργηθεί και για τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας (όπως στις ΑΠΕ), ένα νέο φαινόμενο «προνομιούχων» που θα τύχουν προτεραιότητας για την εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ αιτημάτων για όρους σύνδεσης, επιδιώκει το ΥΠΕΝ, υπό το φως του πολύ μεγάλου όγκου αδειών παραγωγής για σταθμούς αποθήκευσης που έχει εκδώσει ήδη η ΡΑΕ.