Απάτητα Βουνά

Όρος Δίκτη: Ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία εντάχθηκε στα «Απάτητα Βουνά»

Μετά τα Λευκά Όρη (Χανιά και Ρέθυμνο), το όρος Σάος (Σαμοθράκη), τον Σμόλικα (Ιωάννινα και Γρεβενά), το όρος Τύμφη (Ιωάννινα), τον Ταΰγετο (Λακωνία και Μεσσηνία), το όρος Χατζή (Τρίκαλα), τα Άγραφα (Καρπενήσι και Καρδίτσα) και το Μαίναλο (Αρκαδία), το όρος Δίκτη στο Λασίθι, ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία, είναι ο ορεινός όγκος που συγκαταλέχθηκε στα «Απάτητα Βουνά» έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

.

ΥΠΕΝ: Το Όρος Δίκτη εντάσσεται στον θεσμό «Απάτητα Βουνά»

Το Όρος Δίκτη στο Λασίθι, ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία, γίνεται σήμερα ο δεύτερος ορεινός όγκος της Κρήτης, μετά τα Λευκά Όρη, που εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

.

Ο Υμηττός γίνεται «πιλότος» για τα βουνά της Ελλάδας

Μπορεί ο ΣΠΑΥ να έχει από την ίδια τη σύστασή του επίκεντρο τον Υμηττό και στόχο την προστασία και την ανάπτυξη του αττικού βουνού, όπως άλλωστε το ορίζει το ίδιο το όνομά του (Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού), όμως αναπτύσσει πλέον την πλούσια δράση του και σε άλλα βουνά της Ελλάδας.

Το όρος Μαίναλο στα «Απάτητα Βουνά»

Το όρος Μαίναλο εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής προστασίας, καθώς με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμου ή δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.

.

Σε καθεστώς αυστηρής προστασίας τα Άγραφα

Τα θρυλικά Άγραφα, η καρδιά της ορεινής Ελλάδας, με τους αντιπροσωπευτικούς βιότοπους και τα είδη της υποαλπικής και αλπικής ζώνης, γίνονται μέλος της μοναδικής οικογένειας των «Απάτητων Βουνών».

.

Με Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, τα ‘Αγραφα σε συνολική έκταση 94,42 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υψομετρικού εύρους 1.747 μέτρων (από 371 έως 2.118 μ.) αποκτούν καθεστώς αυστηρής προστασίας με την ένταξή τους στα «Απάτητα Βουνά».

Ποιες περιοχές εντάσσονται στα Απάτητα Βουνά - Μπλοκάρουν επενδύσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί μία νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Απάτητα Βουνά» με σκοπό τη διατήρηση της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας σε 6 περιοχές. 

Σε συνέτευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μαζί με τον υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, μίλησαν αναλυτικά για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, ενώ σημείωσαν ότι η πρωτβουλία αυτή αφορά για αρχή 6 περιοχές, αλλά εξετάζουν την διεύρυνση τους.