αεροπορικές μεταφορές

Η Γαλλία μελετά την επιβολή ελάχιστης τιμής για πτήσεις στην Ευρώπη

Η Γαλλία θα ζητήσει υποστήριξη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ελάχιστη τιμή στις πτήσεις στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να μειώσει τη συμβολή του κλάδου των αερομεταφορών στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κλεμέν Μπον σύμφωνα με το Reuters.

.

Eνα αμιγώς ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ανόβερου

Ο Μόρελ Βέστερμαν έχει ένα όραμα: οι πτήσεις να εκτελούνται με κλιματικά ουδέτερο τρόπο πριν το 2030. «Η πτήση με ηλεκτρισμό είναι σήμερα εκεί όπου βρισκόταν η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων προ δεκαετίας», λέει ο Βέστερμαν, ο οποίος είναι ο ίδιος πιλότος και αυτοαποκαλείται μελλοντολόγος. Ως υπεύθυνος για ένα σχέδιο εκτέλεσης ηλεκτρικών πτήσεων, πέτυχε μία σπουδαία πρωτιά στο αεροδρόμιο του Ανόβερου, όπου προσγειώθηκε την Τετάρτη το "Elektra Trainer", το πρώτο ηλεκτρικό αεροσκάφος που υπήρξε ποτέ.

.

Είναι εφικτές οι κλιματικά ουδέτερες πτήσεις;

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των ταξιδιών. Όλο και πιο συχνά ωστόσο οι ταξιδιώτες ταλαιπωρούνται από την «ντροπή της πτήσης» - την ένοχη συνείδηση ότι συμβάλλουν και οι ίδιοι μέσω του ταξιδιού τους στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα πάντως με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), αυτό θα μπορούσε να αλλάξει: οι απολύτως κλιματικά ουδέτερες πτήσεις θα είναι εφικτές το αργότερο μέχρι το 2050.

.

Βρετανός μεγιστάνας ξεκινά ηλεκτρική αεροπορική εταιρεία που θα σερβίρει vegan φαγητά

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Dale Vince ανακοίνωσε τα σχέδιά του να λανσάρει μια ηλεκτρική αεροπορική εταιρεία που θα τροφοδοτείται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – και εκείνοι που βρίσκονται πίσω από το έργο ελπίζουν ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στα αεροπορικά ταξίδια.

.

Το greenwashing και οι αεροπορικές

Στοχεύοντας στην αυξημένη ευαισθησία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή των επιβατών, πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αναπτύσσουν ανυπόστατους ισχυρισμούς για να προσελκύσουν πελάτες ή ακόμα και για να επιφέρουν αυξημένες χρεώσεις.

.

Ηλεκτρικά οχήματα που «επιστρέφουν» ενέργεια στο δίκτυο, πλοία και αεροπλάνα με μπαταρία

Φανταστείτε το εξής σενάριο: ο «Γιώργος» έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (EV) και φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη του σπιτιού του. Κάθε μέρα φορτίζει τη μπαταρία του αυτοκινήτου του εντελώς δωρεάν, χάρη στην ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά. Στη συνέχεια πηγαίνει στη δουλειά, που βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σπίτι του, όπου το όχημα θα μείνει σταθμευμένο -και αχρησιμοποίητο- στο ιδιωτικό πάρκινγκ της εταιρείας για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Ενώσεις καταναλωτών κατήγγειλαν στην ΕΕ δεκαεπτά αεροπορικές εταιρείες για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στον τομέα της προστασίας καταναλωτών, για παραπλανητικούς οικολογικούς ισχυρισμούς από 17 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες υπέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC) και 23 ενώσεις καταναλωτών από 19 Ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Μεγαλύτερη έμφαση στις εκπομπές και άλλων αερίων εκτός του CO2 δίνουν οι αεροπορικές

Οι αεροπορικές εταιρείες συγκροτούν μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των εκπομπών και άλλων αερίων πέραν του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενισχύοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των νεφελωδών γραμμών που σχηματίζονται από αεροσκάφη και είναι γνωστές ως contrails, μια περιβαλλοντική απειλή που μέχρι τώρα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη ρύπανση από τον άνθρακα στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

.

KLM: Συνεργασία με την φοιτητική ομάδα AeroDelft για την κατασκευή αεροσκάφους υδρογόνου

Την 1η Απριλίου 2023, η KLM Royal Dutch Airlines ένωσε τις δυνάμεις της με τη φοιτητική ομάδα της AeroDelft για να εργαστεί στο Project Phoenix που αφορά στην κατασκευή ενός αεροσκάφους που κινείται με υδρογόνο. Η ανάπτυξη και η δοκιμή ενός τέτοιου αεροσκάφους θα παρουσιάσει σημαντικά πορίσματα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του συγκεκριμένου καυσίμου στην αεροπορία, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδιασμού δεξαμενών υγρού υδρογόνου και κρίσιμων χαρακτηριστικών ασφαλείας. Αυτό τοποθετεί την KLM στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στις αερομεταφορές.

.

United Airlines: Με καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα η πτήση Σαν Φρανσίσκο - Λονδίνο

Η United Airlines θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αεροπορικά καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο και το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου από φέτος, δήλωσε ο αμερικανικός αερομεταφορέας στο Reuters την Πέμπτη, καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία καταβάλλει νέες προσπάθειες για να μειώσει τις εκπομπές υπερθέρμανσης του κλίματος.

.