ΑΔΜΗΕ

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ανάγκη να τροποποιηθεί η ρυθμιστική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Την ανάγκη τροποποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει ομαλά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE).

.

Σε λειτουργία τίθεται ο νέος κόμβος καινοτομίας από τον ΑΔΜΗΕ

Mία σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και συνεργειών για ένα πιο ανθεκτικό, αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ο νέος Κόμβος Καινοτομίας που εγκαινιάζει ο ΑΔΜΗΕ

.

ΑΔΜΗΕ: Ρεκόρ επενδύσεων και κερδοφορίας το 2023

Ρεκόρ επενδύσεων και κερδοφορίας κατέγραψε ο ΑΔΜΗΕ για τη χρήση του 2023. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 672 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ στην ιστορία του Ομίλου, με εμβληματικότερα έργα την πρόοδο στη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, την Δ’ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων καθώς και τις πρώτες δαπάνες του έργου της ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector, στο οποίο ανέλαβε φορέας υλοποίησης στο τέλος της χρονιάς. 

.

Ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την ανανέωση του κρίσιμου εξοπλισμού του ηλεκτρικού συστήματος

Ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την υλοποίηση του Προγράμματος Ανανέωσης Εξοπλισμού στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου που λήγει το 2026, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε.

.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού Συστήματος που έχει αναδειχθεί σε στρατηγική προτεραιότητα για τον ΑΔΜΗΕ, με δεδομένες τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, την αυξανόμενη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την επέκταση των νησιωτικών και ηπειρωτικών διασυνδέσεων.

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά η 2η φάση του διαγωνισμού για το 20% της «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ»

Ξεκινά σήμερα η 2η φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» και η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων θα διαρκέσει ως το τέλος Απριλίου.

.

Η εταιρεία αποτελεί 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και συνιστά το φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Συστάθηκε η "Saudi Greek Interconnection" από ΑΔΜΗΕ και National Grid

Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού "Saudi Greek Interconnection" με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κ. Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid κ. Waleed Al-Saadi σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διαχειριστή στην Αθήνα. 

.

ΑΔΜΗΕ: Το 2023 χρονιά ρεκόρ για την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα

Ιστορικό υψηλό κατέγραψε το 2023 η παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αέρα - ήλιο) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%.

.

Μανουσάκης – ΑΔΜΗΕ: Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου HVDC

Στην ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό δίκτο ηλοεκτικών διασυνδέσεων υπερυψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στην ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς της Ευρώπης (ENTSO-E) για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης των υποδομών διασύνδεσης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ευρώπη (Offshore Network Development Plan) που έλαβε χώρα στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

ΑΔΜΗΕ: Νέος εκτελεστικός διευθυντής στην Great Sea Interconnector

Οριστικοποιήθηκε η διοικητική δομή του Great Sea Interconnector, της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. 

.

Ειδικότερα, χθες συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας  που αποτελείται από τους: 

1.Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο ΔΣ
2.Ιωάννη Μάργαρη, Αναπληρωτή Πρόεδρο ΔΣ
3. Ελένη Ζαρίκου,  Μέλος 
4.Ιωάννη Βρεττό, Μέλος
5. Liu Yin, Μέλος
6.Θεόδωρο Τσακίρη, Μέλος  
7.Νικόλαο Φρυδά, Μέλος 

ΑΔΜΗΕ: Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ "Αριάδνη Interconnection”. Το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και έναρξη της ηλέκτρισης στο τέλος του τρέχοντος έτους και θέση του project σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι του 2025 (σε συνέχεια των απαραίτητων δοκιμών), πέντε χρόνια μετά τη συμβασιοποίησή του το καλοκαίρι του 2020, αποτυπώνει αυτή την  πραγματικότητα.

.