βιοποικιλότητα

Νέα μελέτη συνδέει την απώλεια της φύσης με τον πιστωτικό κίνδυνο των επιχειρήσεων

Μέχρι τη στιγμή που υιοθετήθηκε το ιστορικό Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα (GBF) Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ τον Δεκέμβριο του 2022, οι χρηματοδότες είχαν ήδη διερευνήσει πόσο σημαντική είναι πραγματικά η απώλεια της φύσης από οικονομική άποψη.

.

Π.Βαρελίδης (ΥΠΕΝ): «Υπάρχουν περιοχές που θα έπρεπε να είναι Natura και δεν είναι, όπως και το ανάποδο και δουλεύουμε για να αλλάξει αυτό»

Η βιοποικιολότητα και η συμμόρφωση με βάση αυτήν, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πάνελ  Biodiversity Protection in balance with Financial Growth: A Sustainable Future, στο 5ο Athens ESG Forum από την BOUSSIAS. Στο σχετικό πάνελ υπήρχε εκπροσώπηση από θεσμικούς φορείς, αλλά και από εκπροσώπους εταιριών, που επενδύουν στρατηγικά στον τομέα της βιωσιμότητας.

.

«Το Net Zero είναι πλέον «Νεκρό»

Submitted by jmantzikos on Wed, 06/04/2025 - 07:37

Αν πιστεύαμε τους τίτλους των εφημερίδων και των site, ίσως να νομίζαμε ότι το Net Zero είναι μια ιστορία πλέον του χθες. Πολύ δαπανηρή και πολύ περίπλοκη. Ας κοιτάξουμε πέρα από τον «θόρυβο», προκύπτει ενα διαφορετικό αφήγημα. Οι εταιρείες εξακολουθούν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό, επειδή για αυτές, η δράση για το κλίμα δεν είναι «απλά καλό να υπάρχει» αλλά είναι μια επιχειρηματική αναγκαιότητα.

COP16: Σχέδιο 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την βιοποικιλότητα

Περισσότερες από 140 χώρες υιοθέτησαν μια στρατηγική για την κινητοποίηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως προκειμένου να αντιστραφούν οι δραματικές απώλειες της βιοποικιλότητας, αν και απέτυχαν να αποφασίσουν για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου ταμείου για τη φύση - ένα βασικό αίτημα των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

.

COP16: Το 51% των χωρών αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον

Το 51% των χωρών παγκοσμίως δεν σχεδιάζουν να προστατεύσουν το 30% της γης και της θάλασσας για τη φύση, παρά τη δέσμευση για να το πράξουν στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για το περιβάλλον η οποία συνήφθη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
.

Από τις 137 που έχουν υποβάλει σχέδιο, 70 (51%) χώρες δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για την προστασία του 30% της γης και της θάλασσας τους και οι 10 δεν ξεκαθαρίζουν αν θα το κάνουν ή όχι. Άλλες 61 χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει σχέδιο για την επίτευξη των στόχων.

Οι φτωχότερες χώρες πιέζουν για συμφωνία 200 δισ. για τη βιοποικιλότητα

Οι συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα που κατέρρευσαν τον Νοέμβριο θα συνεχιστούν την Τρίτη στη Ρώμη, με τους αντιπροσώπους από περίπου 150 κράτη να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουν προς τους στόχους του 2030 για την αναχαίτιση της καταστροφικής απώλειας της φύσης.

.

27 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται σε σχετική ημερίδα ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για τη βιοποικιλότητα

Με θέμα «Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για τη βιοποικιλότητα και οι υποχρεώσεις για την Ελλάδα» συνεχίζεται, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18:30, ο τρίτος κύκλος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Ομιλητής θα είναι ο κ. Φώτης Παπούλιας (τ.

Σε Αθήνα και Λάρισα το «International Barn Owl Conference 2025» από την ΤΥΤΩ

Σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας περιβαλλοντικής έρευνας, η ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ» διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση και Προστασία της Τυτώ (Barn Owl) με τίτλο «International Barn Owl Conference 2025». Το σημαντικό αυτό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 20 Ιανοουαρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και στη Λάρισα από τις 21 έως τις 23 Ιανουαρίου 2025 στο Joist Πάρκο Καινοτομίας.

Το μη καταγεγραμμένο κόστος της βιοποικιλότητα φτάνει 25 τρισ. δολάρια τον χρόνο στον πλανήτη

Η παγκόσμια οικονομία χάνει έως και 25 τρισ. δολάρια ετησίως, επειδή τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια και η αλιεία δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον τρόπο με τον οποίο οι ενέργειές τους τροφοδοτούν αλληλένδετες κρίσεις στη φύση, το κλίμα και την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με μια έκθεση-ορόσημο για την επιστημονική πολιτική της διεθνούς βιοποικιλότητας.

.

Ο τομέας των επενδύσεων επιδιώκει να αποτιμήσει τη βιοποικιλότητα

Ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη ενός από τα μεγαλύτερα επεισόδια εξαφάνισης στην ιστορία του. Από τα 8,7 εκατ. είδη ζώων και φυτών στον πλανήτη, περισσότερα από 1 εκατ. είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

.

Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές εκτιμήσεις, χάνουμε είδη με ρυθμό έως και 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον φυσικό ρυθμό, δηλαδή ένα έως πέντε είδη ετησίως. Χτυπημένο από την υπεραλίευση, την αποψίλωση των δασών, την άνοδο της θερμοκρασίας και την εξορυκτική γεωργία, μεγάλο μέρος του φυσικού κόσμου βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.