Π.Βαρελίδης (ΥΠΕΝ): «Υπάρχουν περιοχές που θα έπρεπε να είναι Natura και δεν είναι, όπως και το ανάποδο και δουλεύουμε για να αλλάξει αυτό»

Body

Η βιοποικιολότητα και η συμμόρφωση με βάση αυτήν, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πάνελ  Biodiversity Protection in balance with Financial Growth: A Sustainable Future, στο 5ο Athens ESG Forum από την BOUSSIAS. Στο σχετικό πάνελ υπήρχε εκπροσώπηση από θεσμικούς φορείς, αλλά και από εκπροσώπους εταιριών, που επενδύουν στρατηγικά στον τομέα της βιωσιμότητας.

.

Στην συζήτηση συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης ο οποίος αναφέρθηκε στις πράσινες στρατηγικές, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να αναλώνεται κανείς μόνο στη χάραξη στρατηγικών, αλλά στην υλοποίησή τους. «Το ελληνικό “βλέποντας και κάνοντας” είναι μια καλή τακτική σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οφείλεις να έχεις μια βασική στρατηγική, χωρίς να θέτεις ασφυκτικά νομοθετικά πλαίσια». Αναφορικά με το κυβερνητικό έργο ο κ. Βαρελίδης ανέφερε ότι η οικολογία και η πράσινη μετάβαση είναι στον πυρήνα της κυβέρνησης, κυρίως λόγω της παλαιότερης θητείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της Ενέργειας. 

Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου για την προστασία της βιοποικιλότητας, ο κ. Βαρελίδης ανέφερε ότι έχουν προτεραιοποιήσει την θεσμοθέτηση δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, ο εξορθολογισμός των υδροβιότοπων, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των περιοχών Natura. «Παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν περιοχές που θα έπρεπε να είναι Natura και δεν είναι, όπως και το ανάποδο. Δουλεύουμε πολύ για να αλλάξει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παρουσίασε, επίσης, τα μετρήσιμα αποτελέσματα αύξησης εμβληματικών πληθυσμών όπως οι λύκοι και οι φυσητήρες, στο ελληνικό οικοσύστημα, γεγονός που το ΥΠΕΝ έχει σκοπό να συνεχίσει να καταγράφει και να προστατεύει.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Μηχανογράφησης ΔΑΕΜ, Βαγγέλης Μαρινάκης, παρουσίασε το έργο της δημιουργίας του μικροπάρκου στην Κυψέλη, ενός μικρού πνεύμονα οξυγόνου, σε μια απ΄τις πιο πυκνοκατοικημένες αθηναϊκές περιοχές  που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Παράλληλα ο κ.Μαρινάκης, ως μέλος της Αθηναϊκής Ενεργειακής συμμαχίας που στοχεύει στην δημιουργία πράσινων και βιώσιμων Δήμων, μίλησε και για το έργο του Δήμου Αθηναίων: «Είναι μια καθαρά πράσινη δημοτική αρχή αυτή του Χάρη Δούκα, η οποία μάλιστα είναι ανοιχτή σε συνέργειες και με τις εταιρίες, εφόσον αυτές έχουν αντίστοιχες βιώσιμες πρακτικές και στοχεύσεις». Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της στήριξης από τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων, όπως συνέβη και με το πάρκο τσέπης Κυψέλης, με την αρωγή της L’Oreal Hellas.

«Οι άνθρωποι της οικολογίας έχουν όραμα, και ορισμένες φορές ρομαντική προσέγγιση-πλην απολύτως σωστή. Οι επιχειρήσεις από την άλλη είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Η τεχνολογία είναι ο μόνος τρόπος να γεφυρωθεί το μεταξύ τους κενό» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κακογιάννης, Διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρίας ResNovae, η οποία έχει λανσάρει το ESGenius, ένα ενδιαφέρον εργαλείο που απλοποιεί τη διαδικασία του ESG reporting με χρήση ΑΙ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσίασε το νέο εργαλείο της εταιρίας με κέντρο την βιοποικιλότητα, το ESGenius Natura. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενσωματώνει όλα τα πιστοποιημένα datasets σχετικά με τους περιορισμούς Natura, και προστασίας υδάτων, γεγονός που μπορεί να το καταστήσει έναν σημαντικό σύμμαχο για εταιρίες και επενδυτές.

Από την οπτική του τομέα του ελλιμενισμού και των logistics, η Deputy Manager Sustainability & Corporate Communications της PCT S.A. , Νίνα Αργυροπούλου, ανέφερε ότι ο τομέας έχει σοβαρούς περιορισμούς περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και χωροταξικού σχεδιασμού. Κατά τη γνώμη της ένα μεγάλο μέρος των εμποδίων θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την αφοσίωση στην τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και στην δημιουργία μετρήσιμων αποτελεσμάτων. «Το λιμάνι του Ρότερνταμ, έχει καταφέρει έναν μοναδικό ecodesign σχεδιασμό, διατηρώντας μερικές βασικές αρχές που υπάρχουν ήδη στη φύση. Γενικώς η «μίμηση» της φύσης, η μετρησιμότητα και η συνεργασία μεταξύ φορέων, είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός για να ξεκινήσει κανείς την κουβέντα για τη βιωσιμότητα των λιμένων, αλλά και γενικότερα», υπογράμμισε η κ.Αργυροπούλου.

Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Πώς συνδέεται η βιοποικιλότητα με την οικονομική ανάπτυξη και  ποιες δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση έχει προτεραιοποιήσει η κυβέρνηση;