Νίκος Χρυσίνης: Η Σίφνος έχει τη φήμη του «καθαρού νησιού» και ακολουθεί πρακτικές για μία πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Σίφνος εκτός από την φυσική της ομορφιά, που είναι ο βασικός λόγος που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, είναι γνωστή και για την μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και την  γαστρονομία. Πέρα όμως από αυτά, το νησί είναι επίσης γνωστό για τις ορθές πρακτικές που ακολουθεί όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς με βασικό μέλημα την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, Νίκος Χρυσίνης, μιλάει στο ESG+ Stories για τις καλές πρακτικές που ακολουθούν για την ορθή διαχείριση του νερού, ιδιαίτερα σε περιόδους που η κίνηση στο νησί είναι αυξημένη,  για την Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου ΣΥΝ.ΠΕ., που έχουν δημιουργήσει οι πολίτες για την πράσινη ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, για τις δράσεις που υλοποιούν για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, καθώς και για τις αποφάσεις που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη περιοχής NATURA Σίφνου.

Σίφνος

  1. Κύριε Χρυσίνη, ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορείτε να αναφερθείτε στις πρακτικές που ακολουθείτε για την ορθή διαχείριση του νερού και πώς προετοιμάζεστε για τις περιόδους αιχμής, καθώς η Σίφνος είναι ένα νησί που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.

Ο Τουρισμός  αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας και μια σημαντική πηγή εισοδήματος, απασχόλησης και πλούτου της Σίφνου, η οποία  εντυπωσιάζει με την  ιδιαίτερη γοητεία της, την αρχιτεκτονική της, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα ήθη και έθιμα

της,  την μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και την  γαστρονομία, αλλά και τις καλά κρυμμένες ομορφιές της.

Η Σίφνος τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό με  ταχεία και μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, η οποία όμως εκτός από τα θετικά  επιφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις και αρνητικά αποτελέσματα, που επηρεάζουν τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, τη βλάστηση, τον υδροφόρο ορίζοντα και την  άγρια φύση αλλά και την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η τουριστική δραστηριότητα διαπιστώνεται υπεράντληση και υπερκατανάλωση ύδατος κατά την θερινή περίοδο που σε συνδυασμό και με τις περιορισμένες βροχοπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών.

«Η υπηρεσία ύδρευσης φροντίζει καθημερινά για την ελαχιστοποίηση των διαρροών και την άμεση αποκατάσταση των βλαβών, ενώ υλοποιεί μια σειρά από έργα που συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων του νησιού μας»

Κύριο μέλημα του Δήμου αλλά και υποχρέωσή του είναι η ορθή διαχείριση του νερού ώστε να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο έχει ψηφίσει κανονιστική απόφαση για την απαγόρευση της χρήσης του δημόσιου δικτύου ύδρευσης για το γέμισμα των κολυμβητικών δεξαμενών, με στόχο να διασφαλιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου η επάρκεια του πόσιμου νερού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες του Δήμου Σίφνου. Η  υπηρεσία ύδρευσης φροντίζει καθημερινά για την ελαχιστοποίηση των διαρροών και την άμεση αποκατάσταση των βλαβών, ενώ υλοποιεί μια σειρά από έργα που συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων του νησιού μας όπως η αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων, η   αντιμετώπιση των  διαρροών και η δημιουργία νέων δικτύων  μεταφοράς νερού και  αντλιοστασίων και η αναβάθμιση του κεντρικού συστήματος ελέγχου και εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομετρητών για την βελτίωση των δικτύων ύδρευσης και μείωσης απωλειών πόσιμου νερού.

Ένας τομέας στον οποίο ο Δήμος Σίφνου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι αυτός της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και των μαθητών, γύρω από το θέμα της σωστής διαχείρισης του νερού, όπως για παράδειγμα το έντυπο που δημιουργήθηκε με την συνεργασία των μαθητών του Γυμνάσιου- Λυκείου, «Νικόλαος Προμπονάς», για την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων στο πλαίσιο της υλοποίησης  πρόγραμμα Erasmus.

Σίφνος

Μέχρι σήμερα  εκτός από την έκδοση ενημερωτικών εντύπων, που αποστέλλονται στους δημότες μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης και μοιράζονται σε επισκέπτες και επαγγελματίες του νησιού, και την δημιουργία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων, ο Δήμος συμμετέχει και υποστηρίζει πρωτοβουλίες και  προγράμματα για τη Βιώσιμη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων της Σίφνου και  την  συλλογή βρόχινου νερού, αλλά και την χρήση νέων τεχνολογιών διαχείρισης νερού και την αποτελεσματικότερης  παρακολούθηση διαρροών.

Χρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το  «Μαθαίνοντας από την Πουλάτη», που υλοποιείται από τον πολιτιστικό οργανισμό «Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project» και την αρχιτεκτονική ομάδα DECA Architecture, με την υποστήριξη του Δήμου, μας υπενθυμίζουν πως οι  κάτοικοι της περιοχής της Πουλάτης είχαν επινοήσει έναν βιώσιμο τρόπο για τη διαχείριση του νερού. Επίσης ο Δήμος  συμμετέχει στο  πρόγραμμα GRAPE  «Τοπικά Κοινωνικά Πράσινα Σχέδια Δράσης για  μικρούς και περιφερειακούς τόπους» που   στοχεύει στον εντοπισμό και την προώθηση ανθεκτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση οικονομικών, ενεργειακών και κλιματικών κρίσεων σε τοπικό επίπεδο και προσπαθεί να ενσωματώσει καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στον σχεδιασμό των δράσεων του Δήμου.

  1. Το 2024, βάσει χρονοδιαγράμματος του ΑΔΜΗΕ, το νησί θα συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι στιγμής τι κινήσεις έχετε κάνει ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού;  

Το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ όντως προβλέπει ότι  το νησί θα συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, αλλά μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει ενημέρωση σχετικά με την υλοποίηση του έργου.

Ο Δήμος Σίφνου συμμετέχει στην Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου ΣΥΝ.ΠΕ., μία πρωτοποριακή κοινωνική επιχειρηματική δράση πολιτών,  που στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου.

Με την υπαριθμό 25/2022 απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιου ομόφωνα αποφάσισε  την  συμμετοχή του Δήμου στο έργο ενεργειακού συμψηφισμού Net Metering, που προτάθηκε από την Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου και επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που θα παράξει.

  1. Μπορείτε να αναφερθείτε στα ποσοστά ανακύκλωσης που πετυχαίνετε και τι δράσεις υλοποιείται για την αύξηση αυτού του ποσοστού; Ο τουριστικός κλάδος συμμετέχει ενεργά στην ανακύκλωση;

Η καθαριότητα είναι το πρώτο μέλημα μας, αλώστε η Σίφνος έχει την φήμη του «καθαρού νησιού» . Ο  Δήμος μας σε συνεργασία και με ιδιωτικά κέντρα ανακύκλωσης αλλά και με κάθε διαθέσιμο μέσο περισυλλέγει κάθε μέρα  από τα σημεία αποκομιδής τα ανακυκλώσιμα και οικιακά απορρίμματα. Ενημερώνει τους κατοίκους με κάθε πρόσφορο μέσο  για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και έχει τοποθετήσει   αυτοκόλλητες αφίσες με οδηγίες στους κάδους. Έχει  ξεκινήσει τις διαδικασίες για την άδειοδότηση οικόπεδου για την δημιουργία πράσινου σημείου και έχει προμηθευτεί τους πρώτους βυθιζόμενους κάδους.

«Ανακυκλώνουμε περίπου 500 τόνους ανά έτος χαρτί ,πλαστικό και γυαλί τα όποια μεταφέρονται από ιδιωτικές εταιρίες  στο ΚΔΑΥ Αττικής, πετυχαίνοντας ποσοστό ανακύκλωσης της τάξης του 20%»

Ανακυκλώνουμε περίπου 500 τόνους ανά έτος χαρτί ,πλαστικό και γυαλί τα όποια μεταφέρονται από ιδιωτικές εταιρίες  στο ΚΔΑΥ Αττικής, πετυχαίνοντας ποσοστό ανακύκλωσης της τάξης του 20%  και εναποθέτουμε 2.000 τόνους αστικών  απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Σίφνου.

Σίφνος

  1. Κάθε Σεπτέμβρη διοργανώνετε το μεγαλύτερο φεστιβάλ γαστρονομίας στις Κυκλάδες, τον Τσελεμεντέ. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό καθώς και πώς μεταφράζεται για το νησί σας αυτή η διοργάνωση; 

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», ένα από τα δημοφιλέστερα φεστιβάλ γαστρονομίας που διεξάγονται στην χώρα μας, επέστρεψε  στη Σίφνο, γενέτειρα του εθνικού αρχιμάγειρα της Ελλάδας, ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής αδράνειας λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», φέτος είχε επετειακό χαρακτήρα, αφού ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου που το διοργανώνει, γιορτάζει τα 40α γενέθλιά του.

Πρόκειται για  ένα τριήμερο εκδηλώσεων με πλήθος γευστικών πρωτοβουλιών και εκπλήξεων και με αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων, άλλων περιοχών της Ελλάδας και ξένων χωρών που «ανταμώνουν» στη Σίφνο για να αναδείξουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στο φεστιβάλ δεν αναζητούμε μόνο γευστικές εμπειρίες, αναζητούμε ταυτόχρονα την πολιτιστική ιδιαιτερότητα των συμμετεχόντων και παράλληλα, τη δημιουργία ισχυρών δεσμών φιλίας.

Κάθε αντιπροσωπεία  διαθέτει περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες και σεφ παρασκευάζουν και παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους, προσφέροντας μοναδικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, τα αποκαλούμενα "Τσελεμεντάκια", συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους,  ενώ κατά τις πρωινές ώρες, μαγειρέματα παραδοσιακών εδεσμάτων πραγματοποιούνται  σε παραλίες του νησιού, δίπλα στη θάλασσα και η κάθε βραδιά κλείνει με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

  1. Την προηγούμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000». Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά τι αποφασίστηκε;

Κατά την συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβούλιου σχετικά με τη διαβούλευση και κατάθεση απόψεων για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη περιοχής NATURA Σίφνου το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

  1.  Ζητάει να δοθεί παράταση για τη διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής  Μελέτης, σύμφωνα και με το από 12.12.2022 έγγραφο των Δημάρχων των νησιών Μήλου, Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Κέας, Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου, Κιμώλου, Μυκόνου, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
  2. Ζητάει οι Εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει τη μελέτη, να επισκεφθούν τη Σίφνο για να συζητήσουν  και να ενημερώσουν τους φορείς και τους πολίτες για το θέμα, ώστε να μπορέσουν να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις.
  3. Το ΔΣ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο να επιτραπούν χρήσεις που θα αλλοιώσουν την περιοχή NATURA της Σίφνου, όπως η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων μέχρι 150 κλινών και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  4. Προτείνει να ενταχθεί όλη η χερσαία περιοχή NATURA της Σίφνου στη ζώνη ΖΠΦ και να επιτραπούν δραστηριότητες, όπως η δημιουργία αγροτουριστικών  μονάδων και η κατασκευή αγροικιών/θημωνιών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές δόμησης και να γίνει σχεδιασμός για τις δραστηριότητες που επιτρέπονται στη ζώνη αυτή (βόσκηση, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, συλλογή φυτών και βοτάνων, μονοπάτια πεζών, έργα για τη στήριξη του εδάφους και συντήρηση των υφιστάμενων ναών).   
  5. Να τεθούν όροι ως προς την καλλιέργεια αρόσιμων, ψυχανθών και κηπευτικών για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων που ασκούν οι αγρότες- κτηνοτρόφοι.

Σίφνος

Image
Νίκος Χρυσίνης: Η Σίφνος έχει την φήμη του «καθαρού νησιού» και ακολουθεί πρακτικές για μία πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Σίφνου, μιλάει στο ESG+ Stories για τις καλές πρακτικές που ακολουθούν για την ορθή διαχείριση του νερού, ιδιαίτερα σε περιόδους που η κίνηση στο νησί είναι αυξημένη,  για την Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου ΣΥΝ.ΠΕ., που έχουν δημιουργήσει οι πολίτες για την πράσινη ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, καθώς και για τις δράσεις που υλοποιούν για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.