Χ. Γιαννοπούλου: Αγκαλιάζουμε κάθε μας έργο με βάση το μοντέλο «Creating Shared Value»

Η Enel Green Power, θυγατρική εταιρία του ομίλου Enel που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και στη διαχείριση συστημάτων παραγωγής  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παγκόσμια παρουσία σε 26 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη και αναπτύσσει ισότιμα δράσεις και στους τρεις πυλώνες του ESG.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της βιοποικιλότητας στις περιοχές που δραστηριοποιείται είναι ύψιστης σημασίας για την εταιρία και για αυτό συνεχώς βρίσκει καινοτόμους και βιώσιμους τρόπους να κατασκευάσει και να λειτουργεί τα έργα της.

Εκτός όμως από την προστασία του περιβάλλοντος η Enel Green Power δίνει μεγάλη έμφαση στην στήριξη της κοινωνίας μέσα από έργα και δράσεις ενώ παράλληλα προωθεί την συμπερίληψη και την διαφορετικότητα. Στα πλαίσια αυτά έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Διαφορετικότητας και το 2022 είναι ένα έτος αφιερωμένο στην Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη για την EGPH, με σκοπό μέσω διαφόρων δράσεων να ευαισθητοποιήσουν τους εργαζομένους αλλά και τις τοπικές κοινωνίες σε θέματα ισότητας και διαφορετικότητας.

Η Επικεφαλής του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Ελλάδος στην Enel Green Power, Χρύσα Γιαννοπούλου, μιλάει στο ESG+ stories για τα κριτήρια ESG, για τη θέση των ΑΠΕ στην ενεργειακή μετάβαση και στην ανεξαρτησία της Ευρώπης, για τα αγρο-φωτοβολταικά και άλλους καινοτόμους και βιώσιμους τρόπους λειτουργίας των έργων τους, για το τι συμβαίνει μετά το τέλος του κύκλου ζωής των έργων αλλά και τις δράσεις που υλοποιούν για τη στήριξη της κοινωνίας.

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για τις πρακτικές που ακολουθείτε  γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG και ποιος τομέας από τους τρεις βρίσκεται περισσότερο στο επίκεντρο της στρατηγικής σας;

Ως γκρουπ αντιληφθήκαμε πολύ νωρίς ότι η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας είναι το πρώτο βήμα αλλά η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας είναι το μέλλον, γιατί από την βιώσιμη ενέργεια εξασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον, γιατί με την βιώσιμη ανάπτυξη δημιουργούμε αξία στην εταιρία και προσελκύουμε κοινωνικά ευαίσθητους επενδυτές αλλά και γιατί μέσω μιας στρατηγικής ευθυγραμμισμένης με τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε άμεσα και με αποτελεσματικότητα σε ακραία γεγονότα και ν’ αποκτήσουμε πρόσβαση σε κεφάλαια μ’ ευνοικούς όρους που σχετίζονται με τα ESG κριτήρια.

Η βιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας και έχει ενσωματωθεί πλήρως σε όλες τις φάσεις ενός έργου. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε τα έργα μας με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχουμε πολύ αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας τόσο στους  εργολάβους όσο και στους προμηθευτές μας. Μέσω του μοντέλου  του «βιώσιμου εργοταξίου» μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ενώ παράλληλα μεγιστοποιούμε το κοινωνικο-οικονομικό μας αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε.   

Παράλληλα, μέσω του μοντέλου «δημιουργίας αμοιβαίας αξίας» (Creating Shared Value) συνεισφέρουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών ενώ ταυτόχρονα υπηρετούμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί μια από τις πιο βασικές λύσεις για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για μας και οι τρεις τομείς έχουν την ίδια αξία. Δεν μπορούμε να λέμε ότι παράγουμε βιώσιμη ενέργεια αν δεν αναπτύξουμε ισότιμα δράσεις και στους τρεις πυλώνες, περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση. Γι αυτό και βραβευτήκαμε ως μια από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στην Ελλάδα το 2022, μια διάκριση που αποδεικνύει την ολιστική μας προσέγγιση στο κομμάτι της βιωσιμότητας.

enel
Η ομάδα της Enel Green Power στα εγκαίνια της μεγαλύτερης συστοιχίας αιολικών πάρκων της Ευρώπης, στον Καφηρέα

  1. Ο κλάδος των ΑΠΕ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία. Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις;

Τον Μάιο, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το πακέτο REPowerEU, του οποίου κύριοι πυλώνες είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, η εξοικονόμηση ενέργειας και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Οι ΑΠΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης, καθώς το πλάνο προτείνει τη μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση τους στην παραγωγή ενέργειας, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια.

  1. Με βάση τους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος ποιες προσαρμογές έχουν γίνει ως προς τις περιβαλλοντικές μελέτες για την υλοποίηση ενός έργου;

Οι περιβαλλοντικές μελέτες ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία και αδειοδοτική διαδικασία. Συμπληρωματικά της νομοθεσίας, όλοι εμείς στην Enel Green Power πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα και «αγκαλιάζουμε» συνολικά κάθε μας έργο με βάση το μοντέλο «δημιουργίας αμοιβαίας αξίας» (Creating Shared Value) όπως προείπαμε. Η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας στις περιοχές που έχουμε τα έργα μας για μας είναι ύψιστης σημασίας και συνεχώς βρίσκουμε καινοτόμους και βιώσιμους τρόπους να κατασκευάσουμε και να λειτουργήσουμε τα έργα μας. Για παράδειγμα αυτή την στιγμή σε δύο φωτοβολταικά πάρκα εν λειτουργία εφαρμόζουμε τα αγρο-φωτοβολταικά όπου σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα και φορείς γίνονται πειραματικές καλλιέργειες εντός των φωτοβολταικών προκειμένου να μελετηθεί ο καλύτερος τρόπος που μπορεί να συνυπάρξει η καλλιέργεια φυτών και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά διατηρώντας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την βιοπικοιλότητα της περιοχής. Επίσης, εντός των φωτοβολταικών μας πάρκων βόσκουν πρόβατα τα οποία καθαρίζουν τα χόρτα κ έτσι με φυσικό τρόπο και χωρίς την χρήση φαρμάκων καθαρίζουμε τον χώρο από την υψηλή βλάστηση αποφεύγοντας την μείωση της απόδοσης του φωτοβολταικού πάρκου ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε και τους βοσκούς της περιοχής. Επιπρόσθετα, η Enel Green Power πρόκειται να υιοθετήσει εντός του 2022 στρατηγικές ενδυνάμωσης της διάστασης της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας στην περιβαλλοντική αδειοδότηση νέων έργων.  

  1. Μετά τον κύκλο ζωής του έργου τι μέτρα παίρνετε για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου;

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε κάποιο έργο που να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής, όμως βασική μας προτεραιότητα είναι στα έργα που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους ν’ αντικαταστήσουμε τον εξοπλισμό με καινούριο προηγμένης τεχνολογίας προκειμένου να παράγουν βιώσιμη ενέργεια ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και πάντα σεβόμενοι την αδειοδοτική διαδικασία. Για τον παλιό εξοπλισμό θα εφαρμοστούν οι αρχές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας εφόσον η ανακύκλωση δεν είναι εφικτή. Τέλος, στην περιοχή που δεν θα χρησιμοποιηθεί θα γίνει πλήρης αποκατάσταση.     

Η Επικεφαλής του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Ελλάδος στην Enel Green Power, Χρύσα Γιαννοπούλου με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης
Η Επικεφαλής του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Ελλάδος στην Enel Green Power, Χρύσα Γιαννοπούλου με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη
φωτογραφία: Αλέξανδρος Καμακάρης

  1. Πώς στηρίζετε τις τοπικές κοινωνίες;

Μέσω του μοντέλου δημιουργίας αμοιβαίας αξίας, όπως ήδη αναφέραμε, υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και σχεδιάζουμε μαζί δράσεις που συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην κοινωνικο-οικονομική τους ανάπτυξη.

Μερικά παραδείγματα, στο φωτοβολταικό μας πάρκο Βαμβακιές κοντά στον Πολύμυλο Κοζάνης, υλοποιούμε το καινοτόμο πρόγραμμα “Vamvakies a social green project”  σε συνεργασία με την Wise Greece και την υποστήριξη του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δ.Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες εκπαίδευσης. Ο πρώτος έχει ως πυρήνα το φωτοβολταϊκό έργο όπου, βάσει της σχετικής μελέτης του CLuBE, θα καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά (παλιούρι, λεμονοθύμαρο, τσάι του βούνου, κ.ά) εντός της ελεύθερης έκτασης του φωτοβολταϊκου. Μια ομάδα γυναικών-παραγωγών από την περιοχή του Ελλησπόντου έχει εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τις φυτεύσεις και για έναν χρόνο θα λαμβάνει μια συνολική εκπαίδευση, η οποία θα περιέχει από τους κανόνες ασφαλείας για την είσοδο στο φωτοβολταϊκό μέχρι τις καλλιεργητικές πρακτικές και τα βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας. Τα τελικά προϊόντα θα τα εμπορευτεί η ομάδα των παραγωγών και θα αξιοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις τους για να αναπτυχθεί επιχειρηματικά, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων από φωτοβολταϊκό έργο.

Ο δεύτερος εκπαιδευτικός πυλώνας αφορά όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα. Τα σεμινάρια που παρακολουθεί η ομάδα των γυναικών-παραγωγών, με εξαίρεση όσα σχετίζονται με την ασφάλεια εντός του φωτοβολταϊκού έργου, είναι ανοιχτά για όλους τους κατοίκους του Νομού. Θα διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο και παραδίδονται από μια ομάδα έμπειρων εκπαιδευτών που συνεργάζονται με τη Wise Greece. Τα σεμινάρια καλύπτουν όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του αγροτικό προϊόν από μηδενική βάση, να στήσει μια βιώσιμη επιχείρηση και να υποστηρίξει το πλάνο πωλήσεων: προϊοντική καινοτομία, παραγωγή ανταγωνιστικών τροφίμων, ανάλυση των αναγκών της αγοράς και διαδικτυακή προώθηση είναι κάποιες από τις θεματικές του εκπαιδευτικού προγράμματος. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ζητήματα των πιστοποιήσεων, στα βασικά εργαλεία των χρηματοδοτήσεων, για όσους αναζητούν ένα αρχικό κεφάλαιο, και στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικού επιχειρηματικού πλάνου. Για την συγκεκριμένη δράση μας βραβευτήκαμε στα Bravo sustainability awards 2022 στην κατηγορία Κοινωνία, καθώς και με Χρυσό Βραβείο στα Hellenic Responsible Business Awards στην κατηγορία SDG 8 - Αξιοπρεπής Εργασία.

Στον Καφηρέα, στη Νότια Ευβοια, τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στην χώρα μας, υποστηρίζουμε την αναγνώριση του τοπικού μελιού «Κισούρι», ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και μάλιστα αυτή την στιγμή αναμένουμε την τελική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαικής Ένωσης. Αυτή η αναγνώριση είναι σημαντική γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι καταναλωτές προτιμούν προϊόντα ΠΟΠ ακόμα κ όταν η τιμή τους είναι αυξημένη σε σχέση με τα προϊόντα που δεν φέρουν αυτή την πιστοποίηση, ενώ τα προϊόντα αυτά είναι και πιο ελκυστικά για εξαγωγές.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε και υποστηρίζουμε δράσεις που προάγουν τις ομορφιές του εκάστοτε τόπου και δημιουργούν νέα μοντέλα βιώσιμου τουρισμού. Ενδεικτικά, το 2020 διοργανώσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας σε χώρο αιολικού πάρκου. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο αιολικό πάρκο «Μηλιά» που ανήκει στην συστοιχία αιολικών πάρκων του Καφηρέα στην Ν. Εύβοια και στο υπεραινόβιο πάρκο με καστανιές «Καστανόλογγος» του οποίου έχουμε αναλάβει την αναδάσωση. Ο αγώνας αυτός έφερε πάνω από 5.000 επισκέπτες στην περιοχή και έλαβε μεγάλης προβολής λόγω και της ιδιαίτερης σημασίας του μιας κ έγινε κ η επιλογή των αθλητών που εκπροσώπησαν την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Για την συγκεκριμένη δράση μας βραβευτήκαμε το 2021 στα Bravo Sustainability awards στην κατηγορία Κοινωνία.

Enel

Υποστηρίζουμε τον Γιώργο Μουχθή, έναν αθλητή ΑΜΕΑ επιτραπέζιου τένις ο οποίος αυτή την στιγμή είναι στο νούμερο 14 της Παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία του. Μέσω του Γιώργου προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το εσωτερικό μας κοινό σχετικά με την αναπηρία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που βρισκόμαστε.

Τέλος, το 2022 για την EGPH είναι ο «Χρόνος Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης» με σκοπό μέσω διαφόρων δράσεων να ευαισθητοποιήσουμε τους εργαζομένους μας αλλά και τις τοπικές κοινωνίες σε θέματα ισότητας και διαφορετικότητας. Μεταξύ άλλων, έχουμε υπογράψει τη Ευρωπαϊκή Χάρτα Διαφορετικότητας, έχουμε διοργανώσει σεμινάρια με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζόμενων μας σε θέματα ισότητας στην εργασία ενώ φέτος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας θα δημιουργήσουμε μια από τις πιο ποικιλόμορφες ομάδες δρομέων μαραθωνίου,συμπεριλαμβάνοντας εργαζομένους της Εnel Green Power από τις διαφορετικές χώρες που δραστηριοποιείται, διαφορετικών ηλικιών, γένους, κουλτούρας, καταγωγής κλπ.

Image
Χ. Γιαννοπούλου (EGPH): Αγκαλιάζουμε κάθε μας έργο με βάση το μοντέλο «Creating Shared Value»
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η Επικεφαλής του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Ελλάδος της Enel Green Power μιλάει στο ESG+ stories για το περιβάλλον, την κοινωνία και την διακυβέρνηση και τη θέση των ΑΠΕ στην ενεργειακή μετάβαση και στην ανεξαρτησία της Ευρώπης και περιγράφει τους καινοτόμους και βιώσιμους τρόπους λειτουργίας των έργων τους και τις δράσεις που υλοποιούν για τη στήριξη της κοινωνίας.