Εάν οι εταιρείες που αποκτούν έσοδα από προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θεωρούνταν ως μια ενιαία βιομηχανική ομάδα, θα είχαν τις δεύτερες καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από οποιονδήποτε κλάδο μετοχών κατά την τελευταία δεκαετία.
.
Μόνο ο κλάδος της τεχνολογίας, ο οποίος σημείωσε υπερμεγέθη ανάπτυξη, η οποία ενισχύθηκε πιο πρόσφατα από τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ξεπέρασε τις συνολικές αποδόσεις 198% που παρήγαγε η λεγόμενη πράσινη οικονομία τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του London Stock Exchange Group Plc. Και εντός του πράσινου συμπλέγματος, οι εταιρείες που επικεντρώνονται στη διαχείριση και την αποδοτικότητα της ενέργειας ήταν οι καλύτερες επιδόσεις, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το "πιο ορατό" συστατικό της πράσινης οικονομίας, να αποτελεί "εμφανή υστερήτρια", ανέφερε το LSEG.
"Πρόκειται για μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jaakko Kooroshy επικεφαλής της έρευνας βιώσιμων επενδύσεων της LSEG. Αυτό ισχύει τόσο από την άποψη του "μεγέθους όσο και από την άποψη των επιδόσεων", είπε.
Το LSEG ορίζει την "πράσινη οικονομία" αξιολογώντας την έκθεση των εσόδων σε πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες περισσότερων από 19.000 εταιρειών παγκοσμίως. Η έρευνα δείχνει ότι περισσότερες από 4.000 από αυτές παράγουν έσοδα από πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως την εξόρυξη ή την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών που απαιτούνται για μπαταρίες και την ανάπτυξη ανακυκλώσιμων υλικών.
Το LSEG χρησιμοποιεί τον δείκτη FTSE Russell Environmental Opportunities All Share Index, έναν δείκτη αναφοράς που επιλέγει εταιρείες με πράσινα έσοδα άνω του 20% και συγκαταλέγει τις Microsoft Corp., Taiwan Semiconductor Manufacturing και Tesla μεταξύ των κορυφαίων συμμετοχών του, ως υποκατάστατο του τομέα. Ο δείκτης έχει υπεραποδώσει έναντι του δείκτη αναφοράς FTSE Global All Cap κατά 82% από το 2008, ενώ πέρυσι σημείωσε άνοδο 32%, 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον All Cap.
Ενώ υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την αύξηση των εταιρικών εσόδων από τις πράσινες δραστηριότητες, το LSEG σημείωσε επίσης αρκετούς "αντίθετους ανέμους" που μπορεί να μετριάσουν τις προοπτικές. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια και τα εμπορικά εμπόδια που σχετίζονται με τον εξοπλισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, όπου οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξήσει τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα.
"Ο προστατευτισμός είναι δίκοπο μαχαίρι για την πράσινη οικονομία", δήλωσε ο Kooroshy. Από τη μία πλευρά, ο νόμος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού "απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες ζήτησης και επιδοτήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως επιταχυντής για την πράσινη οικονομία". Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη "όλο και περισσότερων προβλημάτων από την πλευρά του εμπορίου" θα οδηγήσει σε επανάληψη των αλυσίδων εφοδιασμού και πιθανότατα σε βραδύτερη ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είπε.
Το LSEG ορίζει την "πράσινη οικονομία" αξιολογώντας την έκθεση των εσόδων σε πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες περισσότερων από 19.000 εταιρειών παγκοσμίως.