Η ESMA συνιστά απαιτήσεις γνωστοποίησης της βιωσιμότητας για όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα

Body

Η ρυθμιστική αρχή των αγορών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών ESMA, ανακοίνωσε τη δημοσίευση της «γνωμοδότησης  σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιώσιμη χρηματοδότηση», στην οποία διατυπώνονται μια σειρά από βασικές συστάσεις με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επενδυτών.

.

Οι συστάσεις της ESMA ακολουθούν την έναρξη πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας συνολικής επανεξέτασης του πλαισίου του κανονισμού για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση (SFDR). Στη δημοσίευση, η ESMA αναγνώρισε ότι «έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην οικοδόμηση του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση», αλλά σημείωσε ότι παραμένουν περαιτέρω περιθώρια για την εξέλιξη και την ωρίμανση του πλαισίου, με τις συστάσεις της να καθορίζουν μακροπρόθεσμες βελτιώσεις προς τον σκοπό αυτό.

Μία από τις βασικές συστάσεις που παρείχε η ESMA ήταν η εφαρμογή ελάχιστων απαιτήσεων γνωστοποίησης της βιωσιμότητας για όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν δηλωμένες προθέσεις βιωσιμότητας  καθώς και για τη δυνατότητα «συγκρισιμότητας μεταξύ προϊόντων με στόχο ESG».

Η ESMA σημείωσε ότι οι ελάχιστες γνωστοποιήσεις θα μπορούσαν να αποτελούνται από έναν μικρό αριθμό μετρήσεων βιωσιμότητας με τη μορφή KPI που καλύπτουν βασικούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα και η ταξινομική ευθυγράμμιση.

Στη γνωμοδότηση της ESMA σημειώνεται επίσης ότι, ενώ νέοι κανονισμοί θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας σε θέματα βιωσιμότητας για τους επενδυτές, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα συνεχίσουν να βασίζονται στους παρόχους δεδομένων ESG για πληροφορίες, ιδίως για εταιρείες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της CSRD. 

Η ρυθμιστική αρχή παρείχε επίσης μια σειρά συστάσεων με στόχο να καταστεί δυνατό το εποπτικό πλαίσιο να συμβάλει στην υποστήριξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, «έχοντας κατά νου ότι η μετάβαση αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ».

Οι συστάσεις περιλάμβαναν την υποχρέωση των εταιρειών να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το μερίδιο των εσόδων και των κεφαλαιουχικών δαπανών που σχετίζονται με επιβλαβείς δραστηριότητες που βρίσκονται σε τροχιά μετάβασης ή παροπλισμού, και την ενσωμάτωση στο πλαίσιο ενός ορισμού των επενδύσεων μετάβασης για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της δημιουργίας προϊόντων που σχετίζονται με τη μετάβαση, καθώς και τη δημιουργία ετικετών για τα «ομόλογα μετάβασης», με βάση την πρόσφατη έγκριση του προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι συστάσεις της ESMA ακολουθούν την έναρξη πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας συνολικής επανεξέτασης του πλαισίου του κανονισμού για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση (SFDR).

Tags