Η έκρηξη στις αξιολογήσεις ESG «θολώνει» τα πράγματα

Submitted by jmantzikos on Mon, 03/21/2022 - 09:13

Υπάρχει ένα νέο «κυνήγι χρυσού» σε εξέλιξη στην Wall Street. Δεν είναι οι τραπεζίτες της που βιάζονται για να κλείσουν μια μεγάλη συμφωνία εξαγοράς ή για να δημιουργήσουν SPACS. Είναι η μάχη για την απόκτηση μεριδίου αγοράς στην πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση παροχής συμβουλών σε επενδυτές για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης.

.

Ο αγώνας δρόμου αυτός οδηγείται από τον πακτωλό των χρημάτων που πέφτουν στα ταμεία ESG, καθώς ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα ανεβαίνουν στην ατζέντα των επενδυτών. Περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων διαχειρίζονται τώρα περισσότερα από 2.900 κεφάλαια ESG, σύμφωνα με τη Morningstar. Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, υπήρξαν περίπου 142,5 δισ. δολάρια εισροών στον κλάδο.

Η βιομηχανία συμβούλων αξιολόγησης ESG έχει αναδυθεί για να βοηθήσει αυτούς τους επενδυτές. Ο Mike Zehetmayr, ειδικός της EY για τον κίνδυνο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και την τεχνολογία συμμόρφωσης, λέει ότι η εταιρεία του εντόπισε περίπου 100 παρόχους τον Οκτώβριο, διπλάσιο από αυτό που είχε βρει το προηγούμενο έτος.

Μερικές από αυτές τις υπηρεσίες αξιολόγησης υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Στο παρελθόν οι μεγάλοι πάροχοι επενδυτικών δεδομένων - όπως η MSCI, η Refinitiv και η Morningstar - άδραξαν την ευκαιρία τους αγοράζοντας μικρότερες εταιρείες συμβούλων.

Ωστόσο, υπάρχει ένα αναδυόμενο πρόβλημα στην ποικιλία των προσεγγίσεων και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τους παρόχους, οι οποίες έχουν όλες τις δικές τους θεωρητικές προκαταλήψεις. Με τόσους πολλούς συμβούλους και μεθόδους τριγύρω, μπορεί να αποσπάται η προσοχή ορισμένων επενδυτών και να καθίσταται πιο δύσκολο να βγάλουν νόημα από τις συγκεντρωτικές αξιολογήσεις και κατατάξεις.

Εάν μια εταιρεία έχει υψηλή βαθμολογία σε μια κατάταξη ESG αλλά όχι σε άλλη, ποια συμπεράσματα πρέπει να βγάλει ένας επενδυτής;

Οι ακαδημαϊκοί του MIT Sloan School of Management λένε ότι η έλλειψη τυποποίησης στη βαθμολογία ESG πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, αποκαλώντας το πρόβλημα «συνολική σύγχυση» σε μια πρόσφατη έκθεση. «Πρώτον, καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της απόδοσης ESG εταιρειών, κεφαλαίων και χαρτοφυλακίων, που είναι ο πρωταρχικός σκοπός των αξιολογήσεων ESG», δήλωσαν οι Florian Berg, Julian Kölbel και Roberto Rigobon.

«Δεύτερον, η απόκλιση βαθμολογίας ESG μειώνει τα κίνητρα των εταιρειών να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο ESG. Οι εταιρείες λαμβάνουν μικτά σήματα από οίκους αξιολόγησης για τα οποία αναμένονται ενέργειες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποεπένδυση σε δραστηριότητες βελτίωσης ESG». Οι ερευνητές προσθέτουν ότι λόγω της διασποράς των μετρήσεων και των μεθόδων, οι αγορές είναι λιγότερο πιθανό να τιμολογούν τις εταιρείες για την απόδοση ESG.

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι χρησιμοποιούν ομάδες αναλυτών για να συλλέξουν δεδομένα και στη συνέχεια να δημιουργήσουν βαθμολογίες ESG και, ως εκ τούτου, κατατάξεις. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό. Η Emanuela Vartolomei, ιδρύτρια της All Street, επισημαίνει ότι περισσότερες από τις μισές από τις 70.000 εισηγμένες εταιρείες στη βάση δεδομένων της δεν αντιμετωπίζουν ρητά τη βιωσιμότητα. 

Ορισμένα συστήματα ενδέχεται επίσης να μην επιδέχονται ανεπαίσθητες αλλαγές εντός μιας εταιρείας. Η μέτρηση της διαφορετικότητας με βάση τη σύνθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, για παράδειγμα, δεν αποτυπώνει πλήρως ζητήματα όπως το πόσο περιεκτικός είναι μια εταιρεία στη μεταχείριση του προσωπικού, επισημαίνει ο Johannes Lenhard, του Max Planck Cambridge Center for Ethics, Economy and Social Change.

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων όπως η BlackRock μπορεί να έχουν τον αριθμό προσωπικού για να διερευνήσουν δεδομένα από εξωτερικές και εσωτερικές αξιολογήσεις, τα μικρότερα στελέχη πρέπει να περιορίσουν τις προσπάθειές τους.

Η Maria Lozovik, διευθύνουσα σύμβουλος της Marsham Investment Management, λέει ότι η εταιρεία της έχει δεσμευτεί να βρει «πράσινες» εταιρείες. Ωστόσο, λέει ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε εξωτερικές πηγές, θρηνώντας πόσοι από τους μεγαλύτερους αξιολογητές χρησιμοποιούν αλγόριθμους "μαύρου κουτιού" για να ελέγξουν για προβλήματα ESG και δεν παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα υποστήριξης.

Όλα αυτά κάνουν τους διαχειριστές επενδύσεων ESG λίγο νευρικούς. Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη και όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν πώς τα κεφάλαια ESG αποτελούν τα χαρτοφυλάκιά τους. Η περίπτωση άλλωστε της DWS στην Γερμανία ήταν καμπανάκι για όλους. 

Πηγή: Financial Times

Image
© Shutterstock
Ειπώθηκε από:
Alan Livsey
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Επικεφαλίδα

Columnist Financial Times

Φωτογραφία Μικρή
Alan Livsey