Χρηματιστήριο Aθηνών: Με απώλειες 0,77% έκλεισε ο Μάιος για τον ESG

Body

Με τον Μάιο να επιβεβαιώνει τον άγραφο κανόνα του «Sell in May», το Χρηματιστήριο Αθηνών αποχαιρέτησε το 30ήμερο με σωρευτικές απώλειες της τάξης του 1,1%, καταγράφοντας μόλις τον δεύτερο πτωτικό μήνα του 2024 (ο πρώτος ήταν ο Μάρτιος).

Όσον αφορά την τελευταία συνεδρίαση, συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα πτώση κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 1.431,84 μονάδες, χάνοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.439,91 μονάδες). O ΕSG στις 1.624,86 μονάδες με πτώση 0,76%. Σε επίπεδο εβδομάδας είχε απώλειες 2,97% ενώ έκλεισε τον μήνα με πτώση 0,77%> 

Στο ταμπλό, πάντως, ο Μάιος πρόσφερε αρκετές συγκινήσεις, με τις μετοχές της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να ξεχωρίζουν είτε για θετικούς, είτε για αρνητικούς λόγους.

Mytilineos και Jumbo, αναμφίβολα, βρέθηκαν ψηλά στην «ατζέντα», δεδομένων των επιτυχημένων placements για το 5% και το 3% του μετοχικού κεφαλαίου, αντίστοιχα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε την υψηλή ελκυστικότητα των δύο τίτλων. Ωστόσο, το discount στη διάθεση των μετοχών άσκησε πιέσεις στις μετοχές, οι οποίες εντέλει αποχαιρέτησαν τον Μάιο με απώλειες -4,1% (Mytilineos) και -9,5% (Jumbo).

Από εκεί και πέρα, αρνητική γεύση άφησε ο προηγούμενος μήνας στις μετοχές των Quest Συμμετοχών, Autohellas και Sarantis, οι οποίες εμφάνισαν κάμψη άνω του 7%. Η Quest, μάλιστα, ενημερώθηκε από την ΕΧΑΕ ότι στα τέλη του Ιουνίου θα διαγραφεί από τον FTSE-25 και θα «υποβιβαστεί» στον FTSE MID CAP. Όσον αφορά τη Sarantis, οι ευμεγέθεις μηνιαίες απώλειες έρχονται έπειτα από ένα εντυπωσιακό ράλι μέσα στο 2024, το οποίο ακόμα και σήμερα ξεπερνά το +30%.

Την ίδια στιγμή, ο Μάιος αποδείχθηκε ζημιογόνος για τις μετοχές των Aegean Airlines και ΟΠΑΠ, οι οποίες απώλεσαν άνω του 6% μέσα στο προηγούμενο 30ήμερο. Η μετοχή του ΟΤΕ, ταυτόχρονα, περιορίστηκε κατά 5,8%, ενόσω οι επενδυτές τηρούν αναμονής εν όψει της προγραμματισμένης αλλαγής στη διοικητική ηγεσία. Με μικρότερες απώλειες ακολούθησαν οι μετοχές των Πειραιώς (4,4%), Motor Oil (4,0%), Ελλάκτωρ (3,2%), Lamda (3,1%), Alpha Bank (2,6%), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (-1,2%), Helleniq Energy (0,8%), ΔΕΗ (0,1%), Τέρνα Ενεργειακή (0,1%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,1%).

 

Από την άλλη πλευρά, εξαιρετικά κύλησε ο Μάιος για τη μετοχή της Cenergy, η οποία «πέταξε» κατά +13,3%, φθάνοντας έως το ιστορικό υψηλό των 9 ευρώ. Η Viohalco ακολούθησε στο +10,1%, ενώ η Εθνική Τράπεζα διευρύνθηκε κατά 5,5% σε μηνιαίο επίπεδο, σκαρφαλώνοντας έως τα 8,6 ευρώ και τα υψηλά 8,5 ετών. ΕΥΔΑΠ (3,1%), Coca – Cola (3,0%), Titan Cement (+1,8%) και Eurobank (0,1%) συμπλήρωσαν την ομάδα των θετικών μεταβολών.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΥΑΘ σημειώνει κάμψη 8%, με τις εταιρείες ύδρευσης να μην θεωρούνται σ’ αυτή τη συγκυρία από τις «αγαπημένες» των επενδυτών. Από την πλευρά της, η μετοχή της Austriacard, η οποία πρόσφατα προχώρησε σε placement για το 15%, αναδιπλώνεται κατά 7%, ενώ η Ideal Holdings «πέφτει» κατά 6%. Με απώλειες εξελίσσεται το 2024 και για τις μετοχές των ΕΧΑΕ – ΑΔΜΗΕ – Πλαστικά Θράκης, οι οποίες συρρικνώνονται από 1% έως 5%, μην ακολουθώντας την ανοδική πορεία της ευρύτερης αγοράς.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Στις 1.624,86 μονάδες ο ESG με πτώση 0,76% -  Ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,56% στις 1.431,84 μονάδες.