Η αξία των παγκόσμιων αγορών άνθρακα σημείωσε ρεκόρ 949 δισ. δολαρίων πέρυσι

Body

Η αξία των εμπορεύσιμων παγκόσμιων αγορών για τις άδειες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανήλθε στο ποσό ρεκόρ των 881 δισεκατομμυρίων ευρώ (948,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το 2023, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφεραν τη Δευτέρα οι αναλυτές της LSEG.

.

Πολλές χώρες και περιφέρειες έχουν ξεκινήσει συστήματα εμπορίας εκπομπών (ETS) για να θέσουν μια τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να δώσουν κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Περίπου 12,5 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άλλαξαν χέρια στις παγκόσμιες αγορές εκπομπών, παρόμοια με το 2022, αλλά οι τιμές ρεκόρ σε αρκετές αγορές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ώθησαν τη συνολική αξία προς τα πάνω, σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση της αγοράς άνθρακα LSEG για το 2023.

Η πιο πολύτιμη αγορά άνθρακα στον κόσμο, το ΣΕΔΕ της ΕΕ, είχε αξία περίπου 770 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αντιπροσωπεύοντας το 87% του παγκόσμιου συνόλου.

Η τιμή των αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο ΣΕΔΕ της ΕΕ έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ άνω των 100 ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά μειώθηκε προς το τέλος του 2023 εν μέσω της αδύναμης ζήτησης από τους βιομηχανικούς αγοραστές και τον τομέα της ενέργειας.

Αυτή η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 2024 με το συμβόλαιο αναφοράς να πέφτει κάτω από τα 60 ευρώ/τόνο.
"Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα σε όλη την Ευρώπη και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφή της ζήτησης από πολλούς από τους βιομηχανικούς τομείς που καλύπτονται από το ΣΕΔΕ της ΕΕ", αναφέρει η έκθεση.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η πιο πολύτιμη αγορά άνθρακα στον κόσμο, της ΕΕ, είχε αξία περίπου 770 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αντιπροσωπεύοντας το 87% του παγκόσμιου συνόλου.