Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων καθώς πλησιάζει η μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα.
Η Αυστραλία, η πρώτη χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές άνθρακα και ένας σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου, βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για να καταλήξει σε στόχους μείωσης των εκπομπών ενόψει της διάσκεψης COP26 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Νοέμβριο στη Σκωτία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Αυστραλία να θέσει έναν «χρονικά δεσμευμένο» στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών την Παρασκευή, όταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας προειδοποίησε ότι η Αυστραλία πρέπει να προετοιμαστεί για πολύ υψηλότερα κόστη δανεισμού εάν δεν δεσμευτεί για έναν καθαρό μηδενικό στόχο έως το 2050, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες.
Σε συνεντεύξεις του προς αυστραλιανά ΜΜΕ μετά τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον, ο Μόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να εργάζεται για τα πλάνα εκπομπών ορυκτών καυσίμων, αρνούμενος ωστόσο να δεσμευτεί για τον περιορισμό τους, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από εξαγωγές της Αυστραλίας.
Δεν κλείνει καμιά βιομηχανία ορυκτών καυσίμων
Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SBS, ο Μόρισον τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κλείσει άμεσα καμία βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
«Δεν χρειάζεται, γιατί αυτή η αλλαγή θα γίνει με την πάροδο του χρόνου», είπε. «Εργαζόμαστε για τις τεχνολογίες μετάβασης και τις τελευταίες τεχνολογίες που θα είναι εκεί τα επόμενα 20, 30 χρόνια ώστε να μας οδηγήσουν στο καθαρό μηδέν … Αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη».