kIEFER: Το επενδυτικό πρόγραμμα και οι στρατηγικοί στόχοι

Body

Την κατασκευή νέων σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW καθώς και την ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 500 MW μέσα στην επόμενη τριετία, έως το 2024, ανακοίνωσε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας kIEFER ΤΕΚ Χρήστος Πετρόχειλος.

Ανέφερε επίσης, ότι η εταιρεία δραστηριοποιούμενη και ως Φο.Σ.Ε. ετοιμάζει τα πρώτα διμερή συμβόλαια (PPAs) πώλησης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Παρουσιάζοντας την μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας ο κύριος Πετρόχειλος ανέφερε πως από το 2014, όταν και ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει κατασκευάσει 150 MW έργων ΑΠΕ, με δραστηριότητα και έργα σε όλο το φάσμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το έτος 2020 κατασκεύασε συνολικά 135 MW σταθμών ΑΠΕ όλων των κατηγοριών, καθιστώντας την εταιρεία μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου.  

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 18 διαφορετικές περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχοντας αναλάβει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW για την επόμενη τριετία, μέχρι το 2024. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες για την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας, μεταξύ άλλων, με τις εταιρείες: Motor Oil, Enel, Lightsource BP, ΔΕΠΑ και ARCHIRODON.  

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πετρόχειλος στο θεσμό των «ενεργειακών κοινοτήτων» όπου διαχρονικά, η εταιρεία kIEFER επιδιώκει τα έργα της να συνοδεύονται από υψηλό, θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρθηκε, πως 5000 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από έργα της kIEFER. 

«Αξιοποιούμε όλες τις διαθέσιμες ενεργειακές δυνατότητες της αγοράς και δημιουργούμε ένα ενεργειακό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας. Αναπτύσσουμε έργα που αποτελούν ζωντανό παράδειγμα και οδηγό για ολόκληρη την Ελλάδα.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Πετρόχειλος. Πρόκειται για έργα «λαϊκής βάσης» που δίνουν την δυνατότητα σε μεμονωμένους επενδυτές ΑΠΕ να προχωρήσουν τα έργα τους, όταν διαφορετικά δεν θα μπορούσαν. 

Αναφερόμενος ευρύτερα στην αγορά των ΑΠΕ, ο κύριος Πετρόχειλος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών ΑΠΕ προκειμένου να λάβουν οριστικούς όρους σύνδεσης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ένα τέτοιο μέτρο «θα επιτρέψει στις σοβαρές εταιρείες, όπως η δική μας, να μην μπερδεύονται, στα μάτια του κόσμου, με εταιρείες που πιθανόν δεν έχουν αντίστοιχη υπόσταση». Επισήμανε ωστόσο, πως παραμένει η ανάγκη να προχωρούν με ταχύτητα οι διαδικασίες της αδειοδότησης και ταυτόχρονα, οι αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο, «ανοίγοντας» έτσι νέο ηλεκτρικό «χώρο» για τα νέα έργα ΑΠΕ. 

Ο κ. Πετρόχειλος αποκάλυψε πως η kIEFER επεξεργάζεται ήδη την σύναψη των πρώτων διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έχοντας ήδη σοβαρές συζητήσεις με υποψήφιους αντισυμβαλλόμενους και με τις πρώτες «υπογραφές» να αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Αναφερόμενος συνολικότερα στη νέα πραγματικότητα των διμερών συμβολαίων PPAs, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας τόνισε πως τα PPAs έρχονται να λειτουργήσουν ως «διάδοχη» κατάσταση των διαγωνισμών, οι οποίοι θα συνεχίσουν για ένα μικρό διάστημα ακόμη να αποτελούν την δικλείδα ασφαλείας για τους επενδυτές, εξασφαλίζοντας, όμως, πολύ χαμηλές τιμές ρεύματος όπως φάνηκε και στους τελευταίους διαγωνισμούς, στους οποίους πρωταγωνίστησε η kIEFER. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως είπε ο κ. Πετρόχειλος «όλες οι μεγάλες εταιρείες που έχουμε ισχυρά χαρτοφυλάκια ΑΠΕ, φτιάχνουμε τις προϋποθέσεις για πλήρη συμμετοχή στις αγορές και για πώληση ενέργειας μέσα από PPAs».

Στις στοχεύσεις της εταιρείας, δραστηριοποιούμενη και ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης, είναι να δημιουργήσει προϊόντα που είναι επικερδή και στέρεα, ικανά να λειτουργήσουν ως εγγύηση για τραπεζικές χρηματοδοτήσεις. 
 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
kIEFER
Επικεφαλίδα

Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες για την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας.

Tags