Η ενσωμάτωση τεθλασμένων μοτίβων στους τοίχους των κτιρίων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας των υπερθερμασμένων κτιρίων, σύμφωνα με έρευνα.
.
Τα κτίρια ευθύνονται σήμερα για περίπου το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, συνεισφέροντας περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από τη χρήση κλιματισμού. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050, αν δεν ελεγχθεί.
Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, η ζήτηση για περισσότερη δροσιά στα κτίρια αυξάνεται. Ως απάντηση σε αυτή την αυξανόμενη πρόκληση, οι επιστήμονες διερευνούν λύσεις παθητικής ψύξης που δεν βασίζονται στην κατανάλωση ενέργειας.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Qilong Cheng στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ανέπτυξε μια πολλά υποσχόμενη λύση που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας, ανακατευθύνοντας την ενέργεια του ήλιου μακριά από τα κτίρια.
Η ομάδα του Cheng πρότεινε έναν δομικό σχεδιασμό τοίχων που χαρακτηρίζεται από ένα ζιγκ-ζαγκ μοτίβο, το οποίο μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία της επιφάνειας ενός κτιρίου έως και 3 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με επίπεδους τοίχους, χωρίς να καταναλώνει καθόλου ενέργεια.
«Με αυτό το είδος σχεδιασμού, μπορούμε να έχουμε ένα πιο δροσερό κτίριο», δήλωσε ο Cheng. «Έτσι μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας για δροσιά».
Ο σχεδιασμός αποτελείται από τοίχους με μια σειρά από προεξοχές που δημιουργούν ένα σχήμα ζιγκ-ζαγκ όταν το βλέπει κανείς από το πλάι.
Αυτή η διαμόρφωση εκμεταλλεύεται την ψύξη με ακτινοβολία -μια παθητική στρατηγική ψύξης που αντανακλά το ηλιακό φως και εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος μέσω της γήινης ατμόσφαιρας στο διάστημα.
Η ψύξη με ακτινοβολία έχει τραβήξει την προσοχή επιστημόνων την τελευταία δεκαετία ως ένας ενεργειακά αποδοτικός τρόπος για τη μείωση των απαιτήσεων ψύξης.
Οι συνήθεις στρατηγικές, όπως το βάψιμο των στεγών με λευκό χρώμα για την ανάκλαση του ηλιακού φωτός, ήταν αποτελεσματικές για τις οριζόντιες επιφάνειες, αλλά είναι λιγότερο ιδανικές για τους κατακόρυφους τοίχους, οι οποίοι απορροφούν επίσης θερμότητα από το έδαφος.
Ο σχεδιασμός των τοίχων σε σχήμα τεθλασμένης γραμμής αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις δημιουργώντας επιφάνειες που εκπέμπουν θερμότητα και αντανακλούν την υπέρυθρη θερμότητα, αντί να την απορροφούν.
Ενώ αυτή η καινοτόμος μέθοδος ψύξης υπόσχεται πολλά για θερμότερα κλίματα, θα μπορούσε να αυξήσει τις απαιτήσεις θέρμανσης σε ψυχρότερες περιοχές, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ο Cheng και οι συνάδελφοί του πρότειναν έναν προσαρμοσμένο σχεδιασμό που θα διαθέτει αρθρωτά «πτερύγια» τα οποία μπορούν να ανυψώνονται το χειμώνα για να αυξήσουν την απορρόφηση θερμότητας και να χαμηλώνουν το καλοκαίρι για να τη μειώσουν.
Πηγή: Moneyreview.gr/The Guardian
Τα κτίρια ευθύνονται σήμερα για περίπου το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, συνεισφέροντας περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.