πλαστική σακούλα

ΕΚ: Νέοι κανόνες για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών

Νέους κανόνες με στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης των απορριμμάτων και την ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης συσκευασιών ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να μειωθούν οι περιττές συσκευασίες και απορρίμματα, ενώ παράλληλα προχωρά και σε απαγόρευση των «παντοτινών χημικών ουσιών» στις συσκευασίες τροφίμων.

.

Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την έκθεση, η οποία αποτελεί την εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με 426 ψήφους υπέρ, 125 κατά και 74 αποχές. Αναλυτικά σε αυτήν αναφέρεται:

Η Νέα Ζηλανδία καταργεί όλες τις πλαστικές σακούλες από τα σούπερ μάρκετ

Διάφορα ρυθμιστικά της καθημερινής ζωής μέτρα που εφαρμόζουν δυτικές κοινωνίες μπορούν κάλλιστα να εκληφθούν ως προανακρούσματα για το μας επιφυλλάσσει το μέλλον στην Ελλάδα, έστω και έπειτα από μια ή δυο γενιές. Κλασικό παράδειγμα οι ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων, η υποχρεωτική χρήση των οποίων αλλού επιβλήθηκε από τη δεκαετία του 1970, αλλά στην Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζεται διστακτικά και ατελώς τουλάχιστον μια γενιά αργότερα – οι Έλληνες εισαγωγείς τις αφαιρούσαν από τα μοντέλα και τις πουλούσαν ως «έξτρα αξεσουάρ» για τους «γρήγορους».

.

Πλαστικές συσκευασίες: Από αύριο η επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Από την Πρωτοχρονιά αρχίζει η εφαρμογή της επιβολής εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες πλαστικές συσκευασίες με στόχο να μπει «φρένο» στην αυξητική τάση κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Αυτό - όπως σημειώνει το ΙΕΛΚΑ, σημαίνει ότι από αύριο 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται στους καταναλωτές εισφορά 0,05 ευρώ για κάθε πλαστικό μίας χρήσης που διατίθεται ως συσκευασία των έτοιμων ποτών και φαγητών στη μαζική εστίαση και στο λιανεμπόριο.