πετρελαιο

SNB: Επικρίσεις από περιβαλλοντικές ΜΚΟ για επένδυση 9 δισ. δολ. σε εταιρείες στον τομέα fracking

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δέχτηκε επικρίσεις για την επένδυση ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 69 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα του fracking πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μία ομάδα περιβαλλοντικών ΜΚΟ.

.

Το Fracking αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επενδύσει η SNB στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από το SNB Coalition και την Climate Alliance Switzerland. 

Η HSBC σταματά τη δανειοδότηση σε project πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η HSBC ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφαση της να σταματήσει τη χορήγηση δανείων σε project πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια στροφή της βρετανικής τράπεζας προς την προσπάθεια για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Πώς μπορούν οι πετρελαϊκές εταιρείες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της υποβολής εκθέσεων ESG;

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ο κόσμος θα πλησιάσει το σημείο καμπής του, δηλαδή τη μέση θερμοκρασία του 1,5ºC. Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μια περιβαλλοντική καταστροφή είναι να εξασφαλιστούν δραστικές περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι δύο λέξεις που στοιχειώνουν το ESG το 2022: πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το 2021 το «net zero» ήταν μια φράση που ακούστηκε πολύ έντονα στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Όμως, ο παγκόσμιος αγώνας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η κρίση του κόστους ζωής και η πολιτική κίνηση μακριά από τις πράσινες προτεραιότητες οδήγησαν το ESG να περάσει σε δεύτερη μοίρα το 2022, λέει ο Jon Dean, επικεφαλής στρατηγικής συνταξιοδότησης στην Altus.

.

Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζει να μολύνει το περιβάλλον

Η πετρελαιοκηλίδα της Deepwater Horizon δεν ήταν μια βραχύβια καταστροφή. Δώδεκα χρόνια μετά από μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένα κολλώδες υπόλειμμα πετρελαίου εξακολουθεί να καλύπτει ορισμένους βαλτότοπους στον Κόλπο του Μεξικού, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση. Οι επιπτώσεις του υπολείμματος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές.

.

To «bear market» βάζει το πρώτο μεγάλο τεστ στο κίνημα ESG

Η επένδυση με βάση τις αρχές του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) εξελίχθηκε σε μια βιομηχανία 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χάρη στη μακρά άνοδο των μετοχών που διήρκεσε από το 2009 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους.

.

Η Phillips 66 επενδύει 850 εκατομμύρια δολάρια για τη μετατροπή διυλιστηρίου πετρελαίου σε εγκατάσταση ανανεώσιμων καυσίμων

Η ενεργειακή εταιρεία Phillips 66 ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια στο Rodeo Renewed, ένα έργο για τη μετατροπή του διυλιστηρίου πετρελαίου του Σαν Φρανσίσκο στο Rodeo της Καλιφόρνια σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων καυσίμων στον κόσμο. Οι εμπορικές δραστηριότητες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.

.

Ο IEA θα εκπονήσει σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα για να περιορίσει την αύξηση των τιμών καυσίμων και θα εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την άμεση μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού.

BlackRock: «Ορκίστηκε» πίστη στους μεγάλους των ορυκτών καυσίμων

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να στηρίζουμε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, μεταξύ των οποίων και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων του Τέξας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή της η Blackrock, διαβεβαιώνοντας πως θέλει «να συνεχίσει να βλέπει τις εταιρείες του κλάδου να πετυχαίνουν και να αναπτύσσονται». Η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters, απεστάλη στις αρχές της χρονιάς προς αξιωματούχους, εταιρείες και συνδέσμους στο Τέξας.

.

Συνεχίζεται η χρηματοδότηση των πετρελαϊκών από τις τράπεζες

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης παρείχαν πέρυσι χρηματοδότηση 55 δισ. δολαρίων σε εταιρείες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, παρά τις δεσμεύσεις για περιστολή αυτών των χρηματοδοτήσεων στα πλαίσια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.