Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αποτελεί κάθε χρόνο ένα σταθερό σημείο συνάντησης και ζύμωσης μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων, επικεφαλής επιχειρήσεων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ακτιβιστών και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το Φόρουμ που φέτος έχει θέμα «Συνεργασία για την εποχή της ευφυΐας», αποτελεί τον δεύτερο κόμβο συζήτησης μετά την COP29 του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η έναρξή του συνέπεσε με την ημέρα ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ. Όπως ήταν προφανές λοιπόν, τα πρώτα διατάγματα Τραμπ ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης και στο Νταβός με ευθείς ή πλάγιες αναφορές, από κυβερνητικούς και ανθρώπους των επιχειρήσεων. Όλοι τους, ο καθένας με τον τρόπο του διαβεβαίωσαν όμως ότι οι προσπάθειες για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής συνεχίζονται απερίσπαστα.
.
Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η δήλωσε ρητά εχθές ότι οι ενέργειες του προέδρου Τραμπ δεν θα οδηγήσουν την Ευρώπη να αλλάξει τα σχέδιά της. «Η Ευρώπη θα παραμείνει στην πορεία της και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα έθνη που θέλουν να προστατεύσουν τη φύση και να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε η ίδια. «Η συμφωνία του Παρισιού εξακολουθεί να αποτελεί την δυνατότερη ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα». Εκτός από τα περιβαλλοντικά θέματα, αναφέρθηκε και στην αλληλεξάρτηση των αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., ως μια έμμεση απάντηση στους εμπορικούς φραγμούς του Τράμπ.
«Καμία άλλη οικονομία στον κόσμο δεν είναι τόσο ολοκληρωμένη όσο εμείς[…] Οι ευρωπαϊκές εταιρείες απασχολούν στις Ηνωμένες Πολιτείες 3,5 εκατομμύρια Αμερικανούς και άλλα εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από το εμπόριο με την Ευρώπη» είπε. Άφησε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά «Διακινδυνεύονται πολλά και για τις δύο πλευρές. Επομένως, η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να εμπλακούμε έγκαιρα, να συζητήσουμε τα κοινά συμφέροντα και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε».
Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των μεγάλων εταιριών δήλωσαν επίσης την διατήρηση της δέσμευσής τους στους περιβαλλοντικούς στόχους. Η Κάρα Χερστ, επικεφαλής υπεύθυνη βιωσιμότητας της Amazon, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν υποχωρεί από το κανονιστικό πλαίσιο για το κλίμα παρά τις αποφάσεις του νέου προέδρου. «Είμαστε αφοσιωμένοι στους στόχους μας», δήλωσε η ίδια. «Παραμένουμε στην πορεία μας. Δεν παρεκκλίνουμε από αυτήν. Νομίζω ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν μακροπρόθεσμους στόχους που θα τηρήσουν».
Η επικεφαλής για θέματα βιωσιμότητας της Google, Κέιτ Μπράντ, μίλησε πιο επιφυλακτικά, σε παρεμφερές όμως μήκος κύματος. «Νομίζω ότι όλοι ξέραμε ότι το “Παρίσι” θα ερχόταν», δήλωσε, «Πολλές από τις πρώτες συζητήσεις που έχουμε κάνει με τη νέα κυβέρνηση είναι γύρω από πράγματα όπως η προηγμένη πυρηνική ενέργεια, η γεωθερμία, η τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών, η χρήση Α.Ι.». Παράλληλα, το We Mean Business, ένας συνασπισμός εταιρικών συμβουλευτικών ομάδων που υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα, εξέφρασε απογοήτευση.
«Αν και είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι η νέα αμερικανική προεδρική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, η απόφαση μιας χώρας δεν αλλάζει την παγκόσμια πορεία δράσης», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.
Ο Σάιμον Στιλ, επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, δήλωσε ότι η στροφή προς την καθαρή ενέργεια θα γίνει με ή χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ότι αυτές μπορούν να επανέλθουν στη Συμφωνία των Παρισίων οποτεδήποτε: «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια ενεργειακή μετάβαση που δεν μπορεί να σταματήσει».
Τέλος, οι ακτιβιστές δήλωσαν με σαφήνεια την αντίθεσή τους απέναντι στην ηγεσία Τράμπ:
«Καμία χώρα, πόσο μάλλον ένας άνθρωπος, δεν μπορεί να σταματήσει την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε η Τζεπόρα Μπέρμαν, καναδική ακτιβίστρια για το κλίμα, η οποία είναι πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Ορυκτών Καυσίμων. «Ο Τραμπ προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί στο παρελθόν, παρόλο που η πραγματικότητα της μεγάλης εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα είναι χαραγμένη στο καμένο τοπίο του Λος Άντζελες. Αυτό που έκανε χθες θα κοστίσει ζωές και θα κρατήσει τους Αμερικανούς και τον κόσμο πίσω από την προστασία αυτού που αγαπάμε».
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Amazon, Google και Ηνωμένα Έθνη, δίνουν σήμα παραμονής στις διεθνείς κλιματικές συμφωνίες από την σκηνή του Νταβός.