κρασί

Καύσωνας και ξηρασία «κόβουν» τη γαλλική παραγωγή κρασιού

Η συνολική παραγωγή εκτιμάται στα 37,4 εκατ. εκατόλιτρα – αρκετά χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις (40-42,5 εκατ. hl). Ο καύσωνας και η ξηρασία του Αυγούστου επηρέασαν κρίσιμες αμπελουργικές περιοχές όπως η Σαράντ, η Βουργουνδία, το Μποζολέ και το Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν. Οι υψηλές θερμοκρασίες μείωσαν την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε χυμό, επιτάχυναν την ωρίμανση και οδήγησαν σε πρόωρους τρύγους με χαμηλότερες αποδόσεις.

.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον χάρτη του κρασιού στην Ευρώπη – Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι

Η κλιματική αλλαγή ανατρέπει ισορροπίες αιώνων στην αμπελουργία και τη γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης. Η φετινή συγκομιδή στα αμπέλια της Αλσατίας ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου – η πιο πρώιμη στην ιστορία της περιοχής – ένα γεγονός που αποτυπώνει την ένταση των αλλαγών.

.

Παράλληλα, οι βόρειες χώρες, μέχρι πρότινος εκτός του οινικού χάρτη, αναδεικνύονται σε νέες δυνάμεις. Η Δανία κερδίζει θέση σε καταλόγους κορυφαίων εστιατορίων, ενώ στη Βρετάνη της Γαλλίας έχουν δημιουργηθεί 45 νέοι αμπελώνες από το 2016, με παραγωγή 40.000 φιαλών τον τελευταίο χρόνο.

Οι ακραίες θερμοκρασίες επαναχαράσσουν τον αμπελοοινικό χάρτη της Ευρώπης

Η αμπελουργία, ένας από τους πιο παλαιούς και πολιτισμικά φορτισμένους κλάδους της γεωργίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Climate, οι ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές είναι οι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης σε σύγκριση με κάθε άλλη οινοπαραγωγική περιοχή στον πλανήτη.

.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το ελληνικό κρασί

Σταθερά σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η ελληνική οινοπαραγωγή για την αμπελοοινική περίοδο 2024/2025, καταγράφοντας όγκο 1.430.666 hl, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

.

Η παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 32,73% σε σύγκριση με το 2023 και είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ιστορία, μετά την περσινή περίοδο (2023/2024) όπου είχε καταγραφεί οριακά χαμηλότερη παραγωγή στα 1.379.433 hl σύμφωνα με ενημέρωση της ΚΕΟΣΟΕ.

Είναι οι γυναίκες το μέλλον του κλάδου της οινοποιίας;

Τελείωσε το σχολείο με καλούς βαθμούς. Θα μπορούσε να σπουδάσει σε μία ανώτατη σχολή, αλλά προτίμησε να διεκδικήσει μία θέση μαθητείας σε ονοποιείο. Πριν αρχίσει τα μαθήματα, θα έκανε μία πρακτική άσκηση σε ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Σήμερα, η Χάνα Νουνκέσερ από το Ομπερούρσελ, έναν μικρό οικισμό στο κρατίδιο της Έσσης, κοντά στη Φρανκφούρτη, είναι σίγουρη ότι θέλει να ασχοληθεί με το κρασί. «Δεν είχα καμία σχέση με το αντικείμενο, ήξερα όμως ότι θα με ενδιέφερε και ήθελα να δοκιμάσω», λέει η ίδια στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

.

Ο μικρότερος «εκκεντρικός» αμπελώνας του κόσμου σε ταράτσα την Βόρεια Ιταλία

Ένας πληθωρικός επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και πρώην τραπεζίτης ο Τullio Μasoni δημιούργησε το μικρότερο αμπελώνα στον κόσμο στην ταράτσα ενός παλάτσο του 16ου αιώνα στην καρδιά του Ρέτζιο Εμίλια στην Βόρεια Ιταλία.

.

«Κληρονόμησα από τον πατέρα μου, ο οποίος ασχολιόταν με την οινοποιία, έναν πραγματικό αμπελώνα αλλά τον πούλησα» δήλωσε ο Τullio Μasoni σε τηλεφωνική συνέντευξη στο CNN. «Δυστυχώς το μετάνιωσα, και 20 χρόνια μετά έφτιαξα έναν αμπελώνα ποικιλίας Sangiovese σε “μέγεθος τσέπης”»