Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρώπη: Χρειάζεται 800 δισ. ευρώ για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του 2030

Ευρώπη θα χρειαστεί να επενδύσει 800 δισ. ευρώ έως το 2030 μόνο στην ενεργειακή της υποδομή για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και να διατηρήσει τη βιομηχανία της ανταγωνιστική, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

.

Θορυβημένος ο ESM από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία, άνοδος της θερμοκρασίας συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι ήδη εδώ. Οι πρωτοφανείς καταστροφές που βίωσαν η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Γερμανία, το Βέλγιο έχουν θορυβήσει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς αντιλαμβάνονται (;) ότι πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή που απειλεί να τινάξει στον αέρα το οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα της Ευρώπης.

.

Ferreira (Kομισιόν): Η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει στην πράσινη τεχνολογία και την AI

Να είναι έτοιμη ως προς τις εξελίξεις στους τομείς της πράσινης τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης ζητεί από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαία Επίτροπος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις Elisa Ferreira. Όπως επισημαίνει οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ εμποδίζουν το ζωτικό ρόλο των κυβερνήσεων στη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

.

Ε.Ε: Επ’ αόριστον αναβολή για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης

Ο πολυαναμενόμενος νόμος για την αποκατάσταση της φύσης (Nature Restoration Law) – που έχει διχάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη εδώ και μήνες – φαίνεται ότι αντιμετωπίζει νέο «αδιέξοδο». Η απόφαση αρκετών κρατών μελών να μην στηρίξουν τελικά την σχετική νομοθετική πρόταση δημιουργεί νέες αμφιβολίες για την τύχη της.

.

ΕΕ: Διάκριση για έργα κλιματικής ουδετερότητας έλαβαν τέσσερις ελληνικές πόλεις

Tο σήμα αποστολής της ΕΕ απονεμήθηκε σε 23 πόλεις που ανήκουν στην αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, μία από τις αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

.

Το σήμα αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι πρώτες δέκα πόλεις έλαβαν το σήμα τον Οκτώβριο του 2023, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

H EE απάντα στο πως θα διαχειριστεί τους κλιματικούς κινδύνους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση περιγράφει το πώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να προβλέψουν, να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους εντεινόμενους κλιματικούς κινδύνους. Παρουσιάζει επίσης τρόπους εκπόνησης και εφαρμογής πολιτικών που σώζουν ζωές, μειώνουν δαπάνες και προστατεύουν την ευημερία όλης της ΕΕ.

.

Ευρωκοινοβούλιο: Μηδενικές εκπομπές σε όλα τα κτίρια από το 2030 - Από το 2028 για υποδομές Δημοσίου

Από το 2030 όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της "Πράσινης Συμφωνίας".

.

5 πράγματα που μάθαμε από τη μεγάλη (και πρώτη) έκθεση της ΕΕ για τον κλιματικό κίνδυνο

Mέτρα τώρα, αλλιώς η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στην Ευρώπη. Αυτό είναι το ωμό μήνυμα που έστειλαν οι επιστήμονες στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα στην πρώτη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για τους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει το μπλοκ. 

.

Προετοιμάζοντας την Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή

Submitted by jmantzikos on Mon, 03/11/2024 - 08:22

Φέτος το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και το πέμπτο θερμότερο για την Ευρώπη. Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην ΕΕ έχουν κάψει περισσότερα από 468 000 εκτάρια μέχρι στιγμής φέτος, πολλές από τις οποίες επηρέασαν τους τουριστικούς προορισμούς στον νότο και έπληξαν την τοπική οικονομία.