Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι στόχοι της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο δεν είναι ρεαλιστικοί

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή και εισαγωγή πράσινου καυσίμου υδρογόνου είναι μη ρεαλιστικοί και είναι απίθανο να επιτευχθούν παρά τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).

.

Κομισιόν: Πάνω από 7 δισ. ευρώ επενδύσεις σε βιώσιμες και έξυπνες μεταφορές

Επιχορηγήσεις άνω των 7 δισ. ευρώ θα λάβουν 134 έργα μεταφορών τα οποία επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιδότηση θα γίνει από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ), το μέσο της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές. Πρόκειται για την προκήρυξη με τον υψηλότερο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τις μεταφορές.

.

Πώς προχωρά η απανθρακοποίηση των κτιρίων στην Ευρώπη

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ (Green Deal) αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση: την επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στα κτίρια και τις μεταφορές με ταυτόχρονη άμβλυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.

.

Eurelectric: Από ΑΠΕ το 50% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη το α' εξάμηνο

Το 74% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ προήλθε από πηγές μηδενικών εκπομπών CO2 μέχρι στιγμής το 2024, καθιστώντας το ενεργειακό μείγμα του μπλοκ το πιο «πράσινο» μέχρι σήμερα.

.

Σύμφωνα με την Eurelectric, το 50% της παραγωγής αυτής προήλθε από ΑΠΕ και το 24% από πυρηνικά. «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλών εκπομπών», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, Kristian Ruby.

ΕΕ: Ανοιξαν οι αιτήσεις για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2025

Σήμερα, η Κομισιόν κήρυξε την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2025. Αυτή η κοινή πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), τιμά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα των γυναικών επιχειρηματιών που βρίσκονται πίσω από κάποιες από τις πιο ρηξικέλευθες καινοτομίες της Ευρώπης.

.

ΕΕ: Στηρίζει σχέδιο 650 δισ. για να πετύχουν οι πόλεις το Net Zero

Σε μια σημαντική ώθηση για την ανάληψη δράσης για το κλίμα, 112 ευρωπαϊκές πόλεις έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι μια εξαιρετικά φιλόδοξη προθεσμία: το 2030. Ο στόχος αυτός ξεπερνά τον ευρύτερο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα που «αισθάνονται» αυτά τα αστικά κέντρα.

.

«Κίτρινη κάρτα» στις κλιματικές πολιτικές της ΕΕ το μήνυμα των ευρωεκλογών

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα αλλάζει κατεύθυνση, δίνοντας πλέον προτεραιότητα στην οικονομική ανταγωνιστικότητα παράλληλα με τους περιβαλλοντικούς στόχους. Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες έδειξαν μια στροφή προς τα δεξιά και μια μεγαλύτερη έμφαση στη βιομηχανία, σύμφωνα με το euractiv.

.

Κομισιόν: Χρηματοδότηση 116 εκατ. ευρώ για την προώθηση της καινοτομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε 151 περιφέρειες της ΕΕ ως περιφερειακά κέντρα καινοτομίας (RIV) στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου καινοτομίας. 

.

Τα κέντρα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας, στη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη και στη βελτίωση των συνολικών επιδόσεων της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας.

Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους κανόνες greenwashing

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με μια σειρά προτάσεων που αποσκοπούν στην προστασία των καταναλωτών από το "πράσινο ξέπλυμα", θέτοντας απαιτήσεις για τις εταιρείες να τεκμηριώνουν και να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς και τις ετικέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές ιδιότητες των προϊόντων και των υπηρεσιών.

.

Ε.Ε: «Πράσινο φως» στη νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης

Mετά από μήνες διαπραγματεύσεων και σχετικών αναβολών κυρίως λόγω των ευρωεκλογών, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε σήμερα επισήμως – την πρώτη του είδους – ρύθμιση για την αποκατάσταση της φύσης.

.

Η εν λόγω νομοθεσία θέτει το πλαίσιο για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ε.Ε και όλων των οικοσυστημάτων, που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.