εργασιακή ισότητα φύλων

Άδεια μητρότητας ενός έτους και προστατευμένη κατάταξη στις τενίστριες

Οι γυναίκες παίκτριες που επιλέγουν να υποβληθούν σε διαδικασία γονιμότητας θα έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν προσωρινά από τον αθλητισμό και να επιστρέψουν στους αγώνες με προστατευμένη κατάταξη, ανακοίνωσε την Τετάρτη η διοργανώτρια αρχή του γυναικείου τένις (WTA).

.

Ο νέος κανόνας έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις αθλήτριες στην εξισορρόπηση των οικογενειακών τους στόχων και των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών και έρχεται τρεις μήνες μετά την πρώτη προσφορά της WTA στις παίκτριες για άδεια μητρότητας έως 12 μηνών με αποδοχές.

Έρευνα: Aυξήθηκε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον ταξιδιωτικό κλάδο

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον ταξιδιωτικό κλάδο στη Βρετανία διευρύνθηκε το 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της C&M Travel Recruitment.

.

Ειδικότερα, οι γυναίκες στον κλάδο κέρδιζαν κατά μέσο όρο 13,8% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους, με τις μέσες αποδοχές να ανέρχονται στις 35.245 λίρες για τις γυναίκες, έναντι 40.483 λιρών για τους άνδρες.

Η Novo Nordisk είναι η τελευταία φαρμακευτική εταιρεία που εγκαταλείπει τους στόχους για την ισότητα των φύλων στις ΗΠΑ

Η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα καταργήσει τις απαιτήσεις για την εκπροσώπηση των φύλων στις ανώτερες διοικητικές θέσεις της επιχείρησής της στις ΗΠΑ, μετά από εκτελεστικές διαταγές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την παύση των πρωτοβουλιών για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη.

.

Ισότητα των φύλων: Άνοδος 20 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελλάδα

Στην 73η θέση από την 93η αναρριχήθηκε η Ελλάδα στον δείκτη ισότητας των φύλων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων (Global Gender Gap Report) από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η οποία παρακολουθεί την ισότητα των φύλων σε τέσσερις βασικούς τομείς: Οικονομία, Εκπαίδευση, Υγεία και Πολιτική.

.

Βρετανία: Μείωση των γυναικών εκτελεστικών διευθυντών στον FTSE 250 κατά 11% από το 2022

Το γυάλινο ταβάνι για τις γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις σε εταιρείες του FTSE 250 εξακολουθεί να «παραμένει επίμονα» σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι ο αριθμός των γυναικών σε θέσεις εκτελεστικών διευθυντών  στην Βρετανία μειώθηκε περισσότερο από 10% τα τελευταία δύο χρόνια.

.

Βρετανία: Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους σε hedge funds έχουν δεχθεί πιέσεις για θέματα ισότητας

Οι αντιλήψεις των εργαζομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου χειρίζονται την πολυμορφία και την ένταξη έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν από το 2021, όταν ξεκίνησε η ετήσια έκθεσή της Reboot Financial Services, δήλωσε την Τρίτη η ομάδα εκστρατείας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

ICAP CRIF: Περισσότερες γυναίκες ανώτατα στελέχη το 2024

Η σταδιακή ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις στον ελληνικό εταιρικό τομέα, υπογραμμίζει την αυξανόμενη αποδοχή τους σε ηγετικούς ρόλους και τη σημαντική συμβολή τους στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP CRIF, το 2024, από ένα σύνολο 74.524 επιχειρήσεων, το 27% (20.130 εταιρείες) διοικείται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη.

Αθλητισμός: «Μένεις έγκυος; Διακοπή συμβολαίου»

Ένα από τα μείζονα θέματα που αντιμετωπίζει ο γυναικείος αθλητισμός, η μητρότητα, τέθηκε από την 35χρονη διεθνή βολεϊμπολίστρια, Αθηνά Παπαφωτίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Αθήνα, με την ίδια να θέτει μια σειρά από ερωτήματα στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

.

Ιαπωνία: Μόλις 13 γυναίκες επικεφαλής στις 1.643 κορυφαίες εταιρείες της χώρας

Η μακρά εκστρατεία της Ιαπωνίας για τον διορισμό περισσότερων γυναικών σε ανώτερους ρόλους στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία φαίνεται πως δεν προχωρά σωστά. Έρευνα που διαπίστωσε ότι μόλις 13 είναι οι γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι στις κορυφαίες εταιρείες της χώρας, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα κυβερνητικά σχέδια.

.

Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών: Oι πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών (International Equal Pay Day) που εορτάζεται από τον ΟΗΕ κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας, τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνουν σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο την καταπολέμηση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, μία ανισότητα που επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες και αγγίζει κάθε τομέα της οικονομίας.