Ελβετία

SNB: Επικρίσεις από περιβαλλοντικές ΜΚΟ για επένδυση 9 δισ. δολ. σε εταιρείες στον τομέα fracking

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δέχτηκε επικρίσεις για την επένδυση ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 69 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα του fracking πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μία ομάδα περιβαλλοντικών ΜΚΟ.

.

Το Fracking αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επενδύσει η SNB στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από το SNB Coalition και την Climate Alliance Switzerland. 

Ελβετία: Οι παγετώνες λιώνουν και οι πολίτες ψήφισαν υπέρ περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

πλειοψηφία των Ελβετών πολιτών ψήφισε σήμερα, Κυριακή, υπέρ του νομοσχεδίου που αποσκοπεί στη θέσπιση νέων κλιματικών μέτρων για τον άμεσο περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της πλούσιας χώρας των Αλπεων, όπως μεταδίδει το Associated Press.

.

Τα τελικά αποτελέσματα που δημοσίευσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SRF έδειξαν ότι το 59,1% των ψηφοφόρων ήταν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ το 40,9% ψήφισε κατά.

Κλιματική αλλαγή: Κάκτοι αντί για χιόνι στις ελβετικές βουνοπλαγιές

Συνηθισμένοι να βλέπουν χιόνι στα βουνά τους τους χειμώνες και εντελβάις τα καλοκαίρια, πλέον, και καθώς η υπερθέρμανση τού πλανήτη εντείνεται, οι κάτοικοι στο ελβετικό καντόνι του Βαλαί αντικρίζουν ένα αναπάντεχο θέαμα στις πλαγιές τους: Κάκτους! 

.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το χωροκατακτιτικό είδος του κάκτου που ανήκει στο γένος Opuntia, κοινώς φραγκοσυκιά, έχει κατακλύσει περιοχές του Βαλαί, απειλώντας τη βιοποικιλότητα. 

Το ενεργειακό πρότζεκτ της Ελβετίας ολοκληρώθηκε: Μία τεράστια «μπαταρία» νερού

Έπειτα από περίπου 14 χρόνια εργασιών, η μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Nant de Drance τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο μήνα. Με χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας αντίστοιχη με περίπου 400.000 μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Nant de Drance είναι το πιο πρόσφατο πράσινο ενεργειακό έργο τέτοιου βεληνεκούς στη χώρα.

.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας προειδοποιεί για τους κινδύνους της πράσινης μετάβασης

Η πίεση για έναν «πράσινο μετασχηματισμό» της οικονομίας θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Andrea Maechler.

«Ενώ η SNB αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή πολύ σοβαρά και αγοράζει πράσινα ομόλογα ως μέρος της διαχείρισης των αποθεματικών της, οι αξιωματούχοι πρέπει να παραμείνουν εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους», είπε η Maechler σε μια συνέντευξη για το Πανεπιστήμιο του St. Gallen.